Ručak

Rainbow salata sa prelivom od đumbira i šargarepe

by Tatjana Popović

Vreme je da oduševite svoje ukućane i goste ovom šarenom prolećnom rainbow salatom. U receptu ćete primetiti kombinaciju pečenih leblebija, rukole, šargarepe, brusnice, avokada i bundevinih semenki uz fantastičan dresing sa šargarepom i đumbirom. Uživajte i javite utiske!

Sastojci:
 
Dresing od đumbira i šargarepe:
1 šargarepa
¼ šolje vode
4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
½ kašičice mlevenog đumbira
½  kašičice himalajske soli

Pečene leblebije:
1 ½ šolja kuvanih leblebija
3 kašike maslinovog ulja
prstohvat himalajske soli
prstohvat mlevenog crnog bibera

Salata:
2 šolje rukole
1 kašika limunovog soka
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 šaka rendane šargarepe ISC
1 manja cvekla, iseckana na kockice
1 avokado, iseckan na kockice
2 kašike suvih brusnica
¼ šolje bundevinih semenki
1 kašika susama
prstohvat himalajske soli
prstohvat mlevenog crnog bibera

Priprema:
Zagrejte rernu na 220 °C. U veliku tepsiju, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje, poslažite lebelebije i prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Dodajte komade šargarepe i cvekle. Sve zajedno pecite 20 minuta, dok leblebije ne porumene i postanu hrskave, a šargarepa i cvekla omekšaju. Izdvojite pečene leblebije i cveklu sa strane, a šargarepu ubacite u blender, te dodajte preostale sastojke za dresing – vodu, maslinovo ulje, jabukovo sirće, đumbir i so. Dobijeni preliv stavite u frižider da se ohladi. U činiju za salatu stavite rukolu, koju ćete preliti limunovim sokom, ekstradevičanskim maslinovim uljem i prstohvatom himalajske soli. Zatim, dodajte rendanu šargarepu, cveklu, avokado, brusnice, semenke od bundeve i prstohvat mlevenog crnog bibera. Sve prelijte dresingom od đumbira i šargarepe, a nakon toga, dodajte pečene leblebije i seme susama.

Povezani postovi

Slatko-kiseli tofu sir

Pročitajte više

Zimski smuti

Pročitajte više

Smuti od jabuke

Pročitajte više