Potaž od sezonskog povrća

U toku je veliki Božićni post, koji podrazumeva isključivanje mleka, mlečnih proizvoda, mesa i jaja iz jelovnika. Stoga, na meniju treba da se nađu biljne namirnice koje će nam pomoći da se osećamo lakše, poletnije i energičnije. 
 
Iako često čujem da mnogi nemaju inspiraciju šta da pripreme u toku ovog  perioda, te se odlučuju za posne pekarske proizvode, prave benefite posta osetićete ukoliko posvetite malo vremena pripremi hrane u kojoj ćete istinski uživati.
 
Evo jednog sjajnog recepta! Ove nedelje za vas izdvajam potaž od sezonskog povrća, koji je veoma ukusan, a pored toga zagrejaće vas i zadovoljiti žudnje koje se mogu javiti u toku posta. 
 
Potaž od sezonskog povrća
 
Sastojci:
1 šolja rendane šargarepe (predlog Iceberg salat centar šargarepa)
3 šolje povrća po želji (krompir, brokoli…)
3 šolje filtrirane vode
1 narandža
½ šolje crnog luka, iseckanog na kockice
1 celer u štapu, iseckan
2 čena belog luka, iseckanog na sitne komade
3-4 urme, bez koštica
1 mali komad svežeg korena đumbira (veličine oko 2-3 cm)
2 kašike kokosovog ulja
1 kašičica himalajske soli
 
Za dekoraciju:
semenke bundeve i sveže peršunovo lišće po želji
 
Priprema:
U šerpu stavite kokosovo ulje, beli i crni luk, himalajsku so i celer, te sve zajedno dinstajte na umerenoj temperaturi oko 5-8 minuta. Nakon toga, u šerpu dodajte šargarepu, vodu i ostatak povrća, pa kuvajte još oko 10 minuta (ili manje) dok šargarepa potpuno ne omekša. Zatim dobijenu smesu sipajte u blender i dodajte sve preostale sastojke, pa blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Nakon toga, ubacite narandžu i đumbir, pa sve zajedno blendirajte još 1 minut. Ukoliko je potaž previše gust slobodno dodajte još vode. Prilikom serviranja potaž možete ukrasiti bundevinim semenkama i listovima svežeg peršunovog lišća.
 
 
Baner Tatjana's Kitchen Program

 

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Popunite obavezna polja.