Miso supa

Često govorim o makrobiotici i koliko je ovaj pravac u nutricionizmu uticao na moje današnje navike u ishrani. S obzirom da sam 7 godina praktikovala ovaj režim, ono što je odlikovalo svako moje jutro je pravljenje miso supe za doručak, a potom temeljno žvakanje žitarica i povrća koje je uvek bilo u skladu sa godišnjim dobom.
 
Početkom jeseni završila sam level 1 “Art of life škole” za makrobiotičkog konsultanta u Amsterdamu, i veoma me je obradovalo što smo svako jutro upravo ovom specijalnom japanskom supom započinjali dan. Ukoliko nikada niste probali miso supu, možete iskoristiti recept koji je u nastavku ili se odlučite da je poručite u japanskim restoranima, tj. na mestima gde se pravi suši.
 
Miso supa
 
Sastojci za 4 osobe:
4 cm sušene vakame alge
1 šitake pečurka
1 crni luk, sitno seckan
1 šolja kukuruza šećerca
1 šolja brokolija
4 šolje vode
3-4 supene kašike miso paste
Peršunovo lišće i rendani đumbir (opciono)
 
Priprema:
Vakame algu isperite u hladnoj vodi i ostavite je potopljenu u vodi 3 do 5 minuta, te je isecite u komade od 5 mm. Isti postupak uporedo učinite i sa šitake pečurkom (potopiti i nakon toga iseckati na sitno), ukoliko koristite sušene. Potom algu, šitake pečurke i povrće stavite u šerpu i dodajte vodu. Nakon što voda provri smanjite plamen i pustite da se supa krčka još 10 – 12 minuta, ili dok ne omekša. Sasvim smanjite plamen, tako da supa ne ključa. Stavite miso u čašu, te ulijte 1 manju kutlaču supe u nju kako biste u toploj vodi razmutili miso dok se ne rastopi. Tada miso razmućen u vodi dodajte u supu i ostavite da se zagreje 3 do 5 minuta, ali ne ida proključa, a potom sklonite sa šporeta i poslužite. Začinite peršunovim lišćem i djumbirom po ukusu. Ukus supe treba da bude blag, te ukoliko smatrate da fali još misa, slobodno razmutite još malo miso paste u vodi i dodajte u supu.
 
*Napomena: Sve sastojke možete kupiti u prodavnici zdrave hrane.
 

2 thoughts on “Miso supa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *