fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Za pripremu peciva koristite brašno od banane

Da li ste znali da je brašno od banane jedno od najboljih alternativa prerađenom pšeničnom brašnu? Dakle, od sada hleb, pekarske proizvode, mafine i kolače možete jesti i kada praktikujete posebne režime ishrane. Zvuči dobro, zar ne?

Brašno od banane obično se pravi od nezrelih, zelenih brazilskih banana, tako što se banane ogule, iseckaju, dehidriraju, a zatim samelju u brašno, koje se može koristiti za sve, od spremanja kolača do smutija.

Evo zašto bi trebalo da koristite brašno od banane kao jedan od najzdravijih sastojaka.

Veoma je hranjivo

Sadrži brojne esencijalne minerale i vitamine, uključujući cink, vitamin E, magnezijum i mangan. Izuzetno je bogato kalijumom – samo dve kašike sadrže istu količinu kao sedam celih banana! Takođe pomaže u snižavanju holesterola, jača zdravlje srca, te pozitivno utiče na mišiće i nervni sistem.

Ne sadrži gluten

Ako ste intolerantni ili alergični na gluten, brašno od banane je odličan izbor za vas. Takođe ne sadrži ni tragove žitarica, mlečnih proizvoda, soje ili orašastih plodova, pa je idealno za sve koji praktikuju vegansku ishranu.

Uravnotežuje nivo šećera u krvi

Budući da se banane, od kojih se pravi brašno, beru pre nego što sazru, njihov sadržaj šećera se nikada ne razvija u potpunosti, tako da sadrže manje prirodnog šećera nego zrele banane. Takođe, za razliku od ostalih skrobnih namirnica, poput testenine i belog hleba – koji se brzo probavljaju, apsorbuju kao glukoza u krvotok i povećavaju nivo insulina – rezistentni skrob u zelenim bananama usporava oslobađanje hrane kroz creva. To usporava insulinski odgovor i sprečava nagli pad šećera.

Bogato je vlaknima

I to ne samo bilo kojim vlaknima, već prebiotičkim vlaknima. Prebiotici podržavaju dobre bakterije prisutne u crevima i daleko su snažniji i blagotvorniji za stomak nego probiotici, jer deluju kao “đubrivo” za postojeću dobru floru i pomažu joj da raste i efikasnije radi.

Može vam pomoći pri mršavljenju

Sadrži mnogo manje kalorija nego pšenično brašno i njegove alternative, poput ovsenog i bademovog brašna. Zbog sadržaja vlakana, duže vas čine sitima, pa je manja verovatnoća da ćete posegneti za nekom poslasticom sat vremena nakon ručka. Baš zbog toga odličan je izbor za one koji pate od dijabetesa.

Manje je više

Zbog izuzetno visokog sadržaja skroba, možete koristiti manje brašna od banane u poređenju sa običnim. Generalno pravilo je 30 odsto manje, u zavisnosti od recepta. Možete ga nabaviti u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.