Transmasti su najopasnije masti po čovekov organizam

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

Pre svega, one ulaze u sastav svih ćelija, potpomažu apsorpciju vitamina, normalni rad hormona i odličan su izvor energije.

Međusobno se razlikuju prema sastavu i količini pojedinih masnih kiselina, shodno tome dele se na zasićene, polizasićene i monozasićene.

Šta su transmasti?

Transmasti se u prirodi mogu pronaći u nekim vrstama mesa, ali one koje utiču na stvaranje ozbiljnih zdravstvenih poremećaja su industrijski prerađene. U prehrambenoj industriji se koriste kako bi produžile rok trajanja proizvoda, poboljšale tekstura i ukus proizvoda.

Nalaza se u hrani kao što su margarin, peciva i drugi pekarski proizvodi, lisnato testo, kolači, razne grickalice, pohovano meso, pojedine vrste kikiriki putera, prženoj hrani, čipsu, grickalicama, slatkišima i mnogim drugim kupovnim proizvodima.

S obzirom na to da se smatraju opasnim po zdravlje, dokazano je da mogu uzrokovati brojne zdravstvene tegobe, poput promena na krvnim sudovima (zakrečenja), jer upravo zasićene masti povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi. U krajnjem ishodu mogu da prouzrokuju anginu pektoris, infarkt, moždani udar, dijabetes, kao i depresiju. Njihov kontinuiran unos je povezan sa nastankom raznih oblika kancera.

Na šta obratiti pažnju prilikom čitanja deklaracija?

Kako biste izbegli njihov unos važno je da čitate deklaracije na proizvodima, ali i da izbegavate brzu hranu. Na deklaracijama će biti istaknuto da proizvod sadrži delimično ili potpuno hidrogenizovana ulja, i to su termini koji ukazuju na prisutnost veštačkih kancerogenih transmasti.

Koja ulja su korisna i zdrava za čovekov organizam?

U ishrani koristite hladnoceđena biljna ulja kao prelive za salate, poput ekstra devičanskog maslinovog ulja, zatim lanene, bundevine i suncokretove semenke, kao i putere od orašastih plodova koji u svom sastavu ne sadrže ništa drugo osim ploda od kojeg je puter dobijen. Za pečenje vam preporučujem nerafinisano kokosovo ulje, organsko nerafinisano suncokretovo ili svetlo susamovo ulje.

Zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline nalaze se u ribi, čia semenkama i orašastim plodovima. Omega 9 masti nalaze se u avokadu i maslinovom ulju.

Njihovom umerenom konzumacijom možete prevenirati razne zapaljenske procese u organizmu, dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.