Plavo-zeleno mleko od spiruline

Kremasto mleko bogato proteinima i mineralima sa dodatkom plavo-zelene alge, spiruline i orašastih plodova odlična je zamena za mleko životinjskog porekla. Evo kako možete da napravite mleko od spiruline.

Nutritivne vrednosti spiruline

Iako vam se boja na prvi mah možda neće dopasti, čim okusite ovaj fantastičan napitak biće vam jasno zašto ga obožavam.

Spirulina je alga plavo-zelene boje koja živi u jezerima bogatim mineralima, a najviše je ima u Meksiku, centralnoj i istočnoj Africi. Kod nas je možete pronaći u praškastoj formi u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Lekovita svojstva spiruline

Veoma je lekovita, jer sadrži brojne hranljive materije. Oko 70% ove biljke čine proteini, a bogata je i amino-kiselinama, vitaminima A, C, E, D i B, među kojima se izdvaja vitamin B12, koji se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Stoga, ukoliko ste vegan ova alga bi trebalo da se nađe u vašem jelovniku. Puna je i minerala, naročito kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i selena. Bogata je i brojnim antioksidansima koji sprečavaju oksidativna oštećenja ćelija, a posebno bih izdvojila beta-karoten i zeaksantin.

Spirulina jača imunitet, odlična je u borbi sa alergijama, snižava krvni pritisak, umanjuje simptome depresije i kožu čini zdravom i sjajnom. Osim toga, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, pa je veoma korisna u režimima ishrane koje imaju za cilj gubitak kilograma.

RECEPT za mleko od spiruline

Sastojci:

– 1-2 ravne kašike spiruline u prahu
– 2 čaše vode
– ½ šolje sirovih indijskih oraha
– ½ šolje sirovih badema
– 3 urme, bez koštica
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– prstohvat nerafinisane himalajske soli

Priprema:

Potopite orašaste plodove u vodi najmanje dva sata kako bi omekšali. Zatim, sve sastojke pomešajte i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Poslužite i uživajte! Dobijeno mleko možete čuvati u frižideru 2-3 dana.