Ishrana

Ove namirnice umiruju reumatoidni artritis

by Tatjana Popović

Držanje upale pod kontrolom ključna je komponenta života sa reumatoidnim artritisom (RA). Ovo hronično stanje rezultira time što imunološki sistem napada zglobove, izazivajući upalu i bol. Osim lekova za ublažavanje simptoma RA, postoje i mnoge namirnice koje možete jesti kako biste smanjili upalu u telu.

Potrebno je da ishranu bazirate na antiinflamatornim namirnicama poput povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki, a da iz jelovnika potpuno isključite prerađenu hranu, crveno meso, rafinisane i nerafinisane žitarice koje sadrže gluten, slatke napitke, kao i namirnice pržene u dubokom ulju, jer ovakva hrana podstiče upalu.

Jesenje namirnice za borbu sa RA

Beli luk
Budući da sadrži sumporna jedinjenja, beli luk poseduje antiupalna svojstva. U jednom istraživanju naučnici su došli do zaključka da tiakremonon, sumpor koji se nalazi u belom luku, može biti koristan u lečenju upale i artritisa.

Cvekla
U okviru jedne studije utvrđeno je da ovo korenasto crveno povrće može umanjiti upale u organizmu. U ovom istraživanju se takođe navodi da cvekla, kao i druga hrana bogata antioksidansima, može pomoći u smanjenju rizika za razvoj raka i kardiovaskularnih bolesti.

Batat
U jelovnik obavezno uvrstite batat, jer sadrži karotenoide i antioksidanse, koji mogu ublažiti simptome RA.
Spanać
Kao brojno drugo tamnozeleno lisnato povrće i spanać je bogat vitaminom K, koji može pomoći kod upale izazvane RA.

Zimske namirnice za borbu sa RA

Kelj
Kelj je izuzetno hranjivo povrće i može pomoći kod upale. Kao i spanać sadrži vitamin K.

Citrusi
Možete da ulepšate hladne zimske mesece dozom citrusa. Citrusi sadrže mnogo vitamina C koji može pomoći zglobovima i podržati zdravlje imunološkog sistema.

Bundeva
Kao batat i zimska bundeva sadrži karotenoide i antioksidanse, koji ublažavaju upale u organizmu. Takođe je bogata i biljnim vlaknima, koja pozitvno utiču na probavu.

Prokelj
Prokelj je bogat vitaminima C i K, vlaknima i folatima. Osim što poseduje protivupalno dejstvo, ima i antikancerogena svojstva. Takođe, studije pokazuju da je veći unos krucifernog povrća povezan sa nižom stopom smrtnosti.

Proučite temu o biljkama pomoćnicama. Isključivanjem namirnica koje spadaju u ovu grupu možete uticati na smanjiivanje simptoma RA.

Povezani postovi

Lifestyle

Kako da vratite telo u ravnotežu?

Pročitajte više

Lifestyle

Kako su organi povezani sa emocijama?

Pročitajte više

Lifestyle

Šta žudnje govore o stanju organizma?

Pročitajte više