
Od 27.2. do 3.3.2023.
100% bezglutenski i veganski obroci
5 DANA DETOKS PROGRAM
Omega 3, 6 i 9 masne kiseline predstavljaju važne izvore masti za zdravlje čoveka. Njihova uloga u zdravstvenom smislu je veoma važna, međutim disbalans u unošenju previše istih vrsta masti, može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.
Predstavljaju nezasićene masti koje naše telo samo proizvodi, te se najčešće najviše obraća pažnja na druge dve vrste masnih kiselina, tj. 3 i 6, kada je reč o zdravoj ishrani. Ove masti ne spadaju u kategoriju esencijalnih masnih kiselina, ali su namirnice koje ih sadrže veoma zdrave. Kada se umereno koriste u ishrani utiču na smanjenje triglicerida, LDL holesterola, smanjuju zapaljenske procese, a podstiču i bolji rad kardiovaskularnog trakta i nervnog sistema.
Predstavljaju polinezasićene masti, koje organizam najčešće koristi za proizvodnju energije. One su esencijalne, međutim ukoliko se pretera sa njihovim unosom izazivaju zapaljenske procese u organizmu. Preporučen odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina, koje su takođe esencijalne, bi trebao da bude 4:1 ili manje. Nažalost, moderna ishrane ima poremećene odnose ovih masnih kiselina koje dosežu do 10:1, i idu sve do odnosa 50:1, što je veoma štetno po zdravlje.
Omega 3 masne kiseline takođe spadaju u kategoriju polinezaćenih masti, koje naše telo ne može samo da proizvode, nego ih moramo unositi kroz hranu. Ove masne kiseline su esencijalne, a tri najpoznatije su EPA, DHA i ALA.
1. Jačanje kognitivne funkcije, a samim tim prevencija demencije
2. Smanjenje zapaljenskih procesa u organizmu i odbrana od brojnih bolesti
3. Unapređenje rada kardiovaskularnog trakta
Riblje ulje od skuše, lososa, sardina, haringe, tune i bele ribe
Laneno ulje
Laneno seme
Orasi
Čia semenke
Suncokretovo ulje
Susamovo ulje
Laneno ulje
Orasi
Laneno seme
Mak
Suncokretove semenke
Lešnik
Badem
Avokado
Maslinovo ulje
Ulje od repice
Ulje od avokada