Napravite sami dezodorans od prirodnih sastojaka

Budući da popularni dezodoransi i antiperspiranti koje možete pronaći na našem tržištu sadrže brojne hemikalije, štetne po zdravlje, odaberite prirodne preparate. Naime, od sastojaka iz kuhinje možete sami da napravite dezodorans od prirodnih sastojaka u stiku koji blagotvorno deluje na organizam.

Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.

RECEPT za dezodorans od prirodnih sastojaka

Sastojci:

– 2 kašike kokosovog ulja
– 3 kašike sode bikarbone bez aluminijuma
– 2 kašike shea putera
– 1 kašika pčelinjeg voska
– 2 kašike aru praha (zgušnjivač bez glutena, možete ga pronaći u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane)
– eterično ulje lavande, ruzmarina ili limuna (po želji)

Priprema:

1. U staklenu teglu, zapremine 500 ml, sipajte kokosovo ulje, shea puter i pčelinji vosak. Zatim, teglu stavite u šerpu vruće vode i ostavite nekoliko minuta da se greje na laganoj vatri.
2. Kada dobijete smesu glatke teksture, izvadite teglu iz šerpe, a šerpu sklonite sa šporeta.
3. Potom u teglu dodajte sodu bikarbonu, aru prah i eterično ulje po izboru.
4. Toplu smesu prespite u ambalažu i ostavite da se ohladi.

Naime, koža upija 70% onoga što stavljamo na nju. Studija objavljena u časopisu ”Journal of Applied Toxicology” pokazala je da se aluminijum, koji je uobičajen sastojak u komercijalnom dezodoransu, ne apsorbuje samo u krvi, već se taloži i u tkivu dojke. I ako to nije dovoljan razlog da vas ubedim da napravite svoj proizvod, onda uzmite u obzir i činjenicu da gotovo 95% sintetičkih mirisa u kupovnim preparatima proizilazi iz nusprodukata nafte, a kompanije nisu obavezne da to istaknu na ambalaži, jer je ta stavka zakonom definisana kao „poslovna tajna“. Zato preuzmite kontrolu i napravite dezodorans koji sadrži prirodne arome, dovoljno blage za svakodnevnu upotrebu.