Najgore alkoholno piće koje mnogi konzumiraju

Kako je sezona praznika počela, konzumiranje alkohola može postati redovniji deo našeg života tokom narednih mesec dana. Iako je ono često deo društvenih događaja, lako se može dogoditi da preterate. A znate li koje je najgore alkoholno piće?

Moja filozofija glasi da definitivno možete uživati u različitim zadovoljstvima. Čak i ako to znači čašu ili dve vina u noćnom izlasku. Zagovaram sve umereno!

Ukoliko izaberete zdravije varijante i pijete umereno, nećete naredne dane provesti oporavljajući se od mamurluka. Takođe, podržavam i to ukoliko ste odlučili da ne konzumirate alkohol, jer je ovo definitivno i najzdravija opcija. 

Kratak vodič za alkoholna pića

Ne deluje svako piće podjednako na organizam, pa ako baš želite da se opustite uz jednu ili više čaša, razmislite koju vrstu alkohola ćete odabrati.

Crveno vino predstavlja najbolji izbor jer sadrži antioksidans resveratrol koji štiti kardiovaskularni sistem. Najbolje da potražite prirodnu, organsku sortu vina, koja ne sadrži mnogo sulfata i konzervanasa.

Na drugom mestu nalaze se bistra, žestoka alkoholna pića poput džina i vodke, budući da imaju nizak sadržaj šećera. Kombinujte ih sa malo kisele vode i kapi svežeg limuna ili limete, umesto sa energetskim pićem ili koncentrisanim sokovima prepunih šećera. Ova kategorija pića smatra se najboljim izborom za one koji su na restriktivnom režimu ishrane sa ciljem da smršaju.

Belo vino ili šampanjac imaju daleko manje antioksidanasa u poređenju sa crvenim vinom, ali viši sadržaj šećera, zbog čega se nalaze na trećem mestu.

Pivo, koje se pravi od žitarica, sadrži gluten i kvasac, te predstavlja najlošiji izbor od svih gore navedenih pića. Nažalost, pivo remeti prirodnu crevnu floru i podstiče razvoj kandide, a često ćete primetiti da oni koji često konzumiraju ovo piće imaju nadut stomak. Razmotrite opciju da uradite test intolerancije na hranu, što vam može pokazati intoleranciju na žitarice koje sadrže gluten, te dovesti do zaključka da vam možda pivo uopšte ne odgovara.

Najgori izbor

Najgore alkoholno piće su kokteli jer sadrže najveću količinu šećera kao i drugih veštačkih sastojaka. Prave se sa šarenim sirupima koji su veoma nezdravi, ali i u kombinaciji sa brojnim vrstama alkoholnih pića, sa ciljem da što brže dovedu do osećaja omamljenosti, tj. pijanstva. Najčešće su i najpovoljniji u kafićima i klubovima, te se mladi ljudi opredeljuju baš za njih.