Lišće maslačka jača jetru

Da biste energiju tela uskladili sa energijom proleća, potrebno je da u jelovnik, osim sirovog povrća i voća, dodate i začinsko bilje, poput koprive, potočarke, rukole i maslačka, koje će vam pomoći da očistite organizam od toksina, nakupljenih preko zime. Da li ste znali da lišće maslačka jača jetru? Isprobajte!

Naime, unutrašnje prolećno čišćenje zahteva dodatni napor vaših organa, posebno jetre, koju možete stimulisati dodavanjem maslačka u obroke.

Zašto se maslačak smatra prirodnim tonikom?

Korenje i lišće maslačka koriste se vekovima kao medicinski tonik za čišćenje jetre i kao pomoć pri problemima sa varenjem. Takođe ova biljka predstavlja prirodni diuretik, koji stimuliše izbacivanje viška vode iz tela, čime poboljšava prirodnu prolećnu detoksikaciju organizma i olakšava rad jetre.

S obzirom na moderni stil života, u današnje vreme, jetra je kod većine ljudi preopterećena. Naime, osim namirnica koje pojedemo, razgrađuje i većinu lekova koje popijemo, te uklanja metabolički otpad koji se prirodno stvara zbog konzumiranja alkohola i masne hrane. Osim što pozitivno deluje na jetru, ova gorka biljka od velike je koristi i žučnoj kesi. Sadrži obilje gorkih supstanci koje utiču na pojačano lučenje žuči, te poboljšava njen protok. Može da se koristi i za preventivu nastanka bubrežnog kamenca.

Kako uključiti maslačak u jelovnik

Listovi, koji su puni vitamina i minerala, mogu se jesti na isti način kao i rukola. Osim njih, i latice cveta maslačka možete dodati u salatu, ili ih kuvati sa raznim, najčešće zelenim lisnatim povrćem, u formi variva.

Takođe možete da napravite čaj od maslačka tako što ćete jednu šaku listova i osušenih cvetova ove biljke staviti u šolju tople, prokuvale vode. Postoje i različite mešavine biljaka sa dodatkom listova maslačka, koje vam mogu poslužiti kao odlična zamena za kafu.

Dakle, ovaj mali žuti cvet, koji mnogi smatraju neželjenim korovom, zapravo predstavlja pravi blagoslov.

Detoks sok od maslačka

Možete da napravite i alkalizirajući smuti od maslačka, sa dodatkom citrusnog voća, za detoksikaciju jetre i bubrega.

Sastojci:

– 1 grejpfrut
– 1 Granny Smith jabuka
– 1 krastavac
– ½ limuna, sok
– 1 šaka baby spanaća
– ½ šolje listova maslačka
– 2 dl vode

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijeni smuti konzumirajte odmah po pravljenju.