Koje minerale sadrži morska voda?

Da li ste se ikad zapitali zašto je plivanje u okeanu ili moru toliko osvežavajuće i osnažujuće? Naime, već vekovima ljudi koriste morsku vodu za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba, za šta čak postoji i službeni medicinski naziv: talasoterapija. Dakle, morska voda je izuzetno lekovita zahvaljujući brojnim mineralima koje sadrži. Pročišćava kožu i disajne puteve, jača imunološki sistem, masira mišiće i vraća im čvrstinu.

Minerali u morskoj vodi

Hlorid

Morska voda bogata je hloridom. Mineral hlorid čini oko 55% od ukupne količine minerala koji se nalaze u morskoj vodi. Predstavlja jedan od najvažnijih elektrolita u krvi. Pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti unutar i izvan ćelija. Takođe održava optimalnu gustinu krvi, krvni pritisak i pH vrednost telesnih tečnosti.

Natrijum

Iako natrijum poslednjih godina ima lošu reputaciju budući da je dokazano da doprinosi hipertenziji, određena količina ovog minerala je zapravo neophodna i čak korisna za čovekovo zdravlje. Najznačajniji zadatak nartijuma je održavanje ravnoteže nivoa tečnosti u čitavom organizmu. Njegov nedostatak može da dovede do funkcionalnih i organskih poremećaja, koji se uglavnom ispoljavaju u vidu grčeva mišića.

Magnezijum

Nešto manje od 10% od ukupne količine minerala u morskoj vodi čini magnezijum. Zahvaljujući umirujućim svojstvima ovaj mineral opušta, te ublažava anksioznost i stres. Zapravo, kupke sa morskom solju su oblik terapije magnezijumom i vekovima se koriste za lečenje brojnih tegoba, od zarastanja rana do ublažavanja grčeva i probavnih smetnji.

Da biste iskoristili sve ove minerale, nakon kupanja u moru sačekajte da se osušite na suncu kako bi ih koža što bolje apsorbovala. Mineralne soli iz morske vode dezinfikuju, čiste i jačaju kožu.

Trudite se da tokom boravka na moru odvojite vreme za šetnju uz morsku obalu, jer u vazduhu koji udišete nalaze se sićušne čestice morske vode, koje pročišćavaju disajne puteve. Osim toga, plivajte, te se trudite da ispirate usta i nos morskom vodom kako biste pročistili disajne puteve.