Kako da napravite palačinke bez glutena

To što ste se opredelili za zdrav režim ishrane, koji možda čak podrazumeva i obroke bez glutena, ne znači da morate da se odrekenete svake poslastice. Stoga, na red su došle i naše omiljene palačinke. Evo kako možete da napravite palačinke bez glutena.

Odlučila sam da podelim sa vama na koji način ih pravim od različitih vrsta bezglutenskog brašna, u kombinaciji sa sodom bikarbonom, kako bi testo bilo kompaktno.

Možete ih jesti kao slani obrok, uz humus, tofu i salatu ili kao slatki, uz putere od koštunjavih plodova, javorov sirup, kakao, kao i uz voće.

RECEPT za palačinke bez glutena

Sastojci:

– 2 šolje heljdinog brašna
– 1 šolja mlevenog lanenog semena
– 1 ½ kašičica sode bikarbone bez aluminijuma
– 1 kašičica cimeta
– 1 kašičica vanila ekstrakta
– 2 jaja
– 1 šolja sojinog nezaslađenog mleka
– 3 kašike javorovog sirupa (ukoliko pravite slatke palačinke)
– sok od 1 limuna
– kokosovo ulje za pečenje

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno od heljde, mleveni lan, sodu bikarbonu, cimet i ekstrakt vanile. U drugoj posudi sjedinite jaja, sojino mleko i javorov sirup. Sipajte tečnu smesu u suve sastojke i promešajte ih da se sjedine. Nakon toga, dodajte sok od limuna, te dobijeno testo ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Premažite dno tiganja dovoljnom količinom kokosovog ulja, a zatim zagrejte na srednjoj temperaturi. Sipajte 1 kutlaču testa (manja kutlača) na tiganj i pecite oko 2 minuta, odnosno dok se ne pojave mehurići na vrhu. Okrenite testo i pecite ga još 2 minuta. Dobijene palačinke premažite željenim prelivom i servirajte. Uživajte!