fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 1-5.4.

Hrana za veću plodnost i zdraviju trudnoću

Bilo da planirate da ostanete u drugom stanju sada ili u narednih nekoliko meseci ili godina, zdrava trudnoća počinje pre nego što zaista zatrudnite. Hrana za veću plodnost i zdraviju trudnoću je ono na šta treba da obratite pažnju.

Srećna sam što su poslednjih meseci neki članovi moje porodice, ali i bliski prijatelji po prvi put postali roditelji! Neki od vas čak i znaju koliko je predivan osećaj postati tetka i biti deo života jedne bebe.

Osim toga, radujem se što savetima i preporukama mogu lično da im pomognem, a kroz ovaj blog i vama, te se nadam da ćete informacije koje slede iskoristiti na najbolji mogući način.

Ženama se preporučuje da počnu sa pripremama za trudnoću tri meseca pre nego što zatrudne, a ta priprema podrazumeva promene u načinu i stilu života – prestanak pušenja, izbegavanje stresnih situacija, održavanje zdrave telesne težine kao i promene u ishrani. Prema mom mišljenju potrebno je najmanje 6 meseci pre trudnoće da intenzivnije povedete računa o tome šta jedete jer organizmu treba vremena da izbaci sve toksine.

Prema tvrdnjama Američkog kongresa akušerstva i ginekologije (ACOG) prvih osam nedelja trudnoće su ključne za razvoj fetusa. Višestruka istraživanja su takođe pokazala da ono što majka jede tokom trudnoće utiče na izbore njenog deteta kasnije u životu. Da biste bili sigurni da organizam snadbevate svim potrebnim hranljivim sastojcima za pravilan rast vaše bebe, jedite namirnice koje utiču na povećanje plodnosti i trudnoću čine kvalitetnijom i zdravijom. Evo koja je to hrana.

1. Namirnice bogate folatima

Zeleno lisnato povrće je hrana za veću plodnost i zdraviju trudnoću. Naime, spnać, kelj, blitva, zatim pasulj, agrumi i žitarice celovitog zrna najbolji su izvori folata, koji su veoma značajni za plod. Folati i folna kiselina veoma su važni za sprečavanje oštećenja centralnog nervnog sistema.

Studija iz 2015. godine, čiji su rezultati objavljeni u Evropskom časopisu za kliničku ishranu pokazuje da folna kiselina može pomoći u smanjivanju rizika od preeklampsije, stanja trudnoće koje se karakteriše visokim krvnim pritiskom i proteinom u urinu. Ako se preeklampsija ne leči, može doći do komplikacija trudnoće, odnosno do toga da vaša beba ne dobije dovoljno krvi, kiseonika i hrane.

2. Kvalitetni proteini

Proteini iz ćuretine, piletine, jaja i lososa izvrsni su izvori gvožđa – ključnog nutrijenta za plodnost. Da biste omogućili njegovu apsorpciju, uz ove namirnice jedite i hranu bogatu vitaminom C, kao što su paprika i citrusi. Studije sugerišu da ishrana bogata gvožđem može pomoći u sprečavanju anemije tokom trudnoće, dok nizak nivo gvožđa slabi imunološki sistem i čini ga ranjivim i podložnim za razvoj brojnih infekcija. Ako ste vegan jedite pasulj i ostale mahunarke, žitarice celovitog zrna, tofu i orase jer će vam ovi biljni proteini pružiti mnoštvo hranljivih materija, uključujući gvožđe.

3. Zdrave masti

Studije su pokazale da su omega 3 masne kiseline povezane sa razvojem kognitivnih funkcija kod dece. Naime, veoma su važne za neurološki razvoj vašeg deteta, kao i imunološki sistem. Takođe su od vitalnog značaja za poboljšanje raspoloženja tokom trudnoće i dojenja, a mogu i sprečiti postporođajnu depresiju kod žena. Losos, maslinovo ulje, avokado, orasi, laneno i konopljino seme, kao i čia semenke veoma su bogate ovim kiselinama.

4. Vitamin B6

Kompleks vitamina B odgovoran je za zdravlje kože, kose i noktiju, ali je takođe važan za obavljanje raznih telesnih funkcija. Vitamin B6 je posebno bitan nutrijent za žene koje žele da zatrudne jer pomaže u razvoju nervnog sistema i u prevenciji preeklampsije i prevremenog porođaja. Prema Američkom udruženju za trudnoću (APA) vitamin B6 takođe može pomoći u ublažavanju simptoma jutarnje mučnine u ranim fazama trudnoće. Hrana bogata ovim vitaminom uključuje žitarice od celog zrna, orašaste plodove i semenke, ribu, piletinu, banane, avokado i pasulj.

5. Složeni ugljeni hidrati

Za razliku od industrijski proizvedenih ugljenih hidrata, koji naglo podižu i spuštaju nivo glukoze u krvi i mogu uzrokovati rezistenciju na insulin, složeni ugljeni hidrati održavaju nivo šećera u krvi normalnim, pa ste stoga mnogo duže siti. Povrće i voće, pasulj i druge mahunarke, kao i žitarice celovitog zrna su najbolji primeri kompleksnih ugljenih hidrata.

6. Namirnice bogate antioksidansima

Visok nivo oksidativnog stresa kod žena može dovesti do problema plodnosti i komplikacija trudnoće. Da biste sprečili oštećenje ćelija jedite hranu punu antioksidanasa, naročito glutationa koji se koristi za lečenje neplodnosti kod žena. Ima ga u spanaću, brokoliju i avokadu.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.