Da li znate šta je kvercetin?

Od mnogih učinkovitih materija iz grupe fitonutrijenata s mnogostrukim pozitivnim delovanjem na zdravlje organizma izdvojila bih kvercetin kao najsnažniji antioksidans i bioflavonoid. A da li znate šta je kvercetin?

Sve češća upotreba industrijski prerađenih i rafinisanih proizvoda u svakodnevnoj ishrani uzrokuje niz akutnih i hroničnih bolesti, čiji se razvoj može sprečiti pravilnim izborom namirnica.

Kvercetin svojim antioksidativnim svojstvima sprečava delovanje slobodnih radikala u organizmu, koji zapravo oštećuju sve žive ćelije, a naposletku dovode i do njihove smrti.

Sva njegova korisna delovanja

Istraživanja su pokazala da kvercetin sadrži antiupalna, antialergijska, antivirusna, antikancerogena i antireumatska svojstva. Njegovo delovanje se sve više istražuje u kontekstu prevencije, ali i kao dodatna terapija u lečenju brojnih bolesti, poput dijabetesa, lupusa i raznih oblika kancera.

Kvercetin potiskuje stvaranje materija odgovornih za širenje upalnih procesa, naročito kod poremećaja poput reumatskog artritisa i kolitisa. Odličan je i u borbi sa srčanim tegobama, jer umanjuje štetu koju holesterol može da načini srcu i krvnim sudovima.

Osim toga, naučno je dokazano da ovaj antioksidans usporava razvoj tumora i napredovanje različitih oblika kancera, kao što su leukemija i rak dojke. Takođe, može preventivno delovati i na razvoj raka debelog creva.

Kada je u pitanju antialergijsko delovanje, kvercetin inhibira oslobađanje alergijskih posrednika koji uzrokuju alergije.

Gde se kvercetin nalazi?

Ima ga u brojnim biljkama, voću i povrću, ali i u pojedinim žitaricama. Crveni luk sadrži najveću količinu ovog bioflavonoida, a ima ga dosta i u jabukama, bobičastom voću, kupusu, crnom čaju, i u crvenom vinu. Mnoga istraživanja utvrdila su da u današnjim vinima, budući da su većina rafinisana, ima znatno manje kvercetina nego ranije.

Ovo je još jedna potvrda da pravilnom ishranom možemo prevenirati brojne bolesti. Kvercetin je samo jedna karika u lancu neophodnom za normalno funkcionisanje organizma. Trudite se da što manje jedete industrijku hranu, jer ona ne sadrži nutrijente potrebne vašem telu.

Kako biste ekstrahovali kvercetin iz crnog luka, dovoljno je da stavite jednu do dve glavice u supu ili čorbu. Važno je da u vodu ubacite luk sa ljuskom, jer se u ljusci kvercetin i nalazi. Možete je ukloniti tek nakon što supa počne da ključa.