Beta-karoten važan za zdravlje celokupnog organizma

Karotenoidi su pigmenti koji se prirodno nalaze u biljkama, pružajući intenzivne boje voću i povrću. Brojnim istraživanjima ustanovljeno je da ih u prirodi ima preko 500 različitih vrsta, a jedan od njih je beta-karoten. On predstavlja jak crveno-narandžasti pigment, kojeg ima u šargarepi i drugom voću i povrću narandžaste, žute i tamnozelene boje. U telu se pretvara u vitamin A, snažan antioksidans, koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravog vida, kože i neuroloških funkcija. Evo zbog čega je beta-karoten važan za zdravlje.

Lekovita svojstva

Od posebne je važnosti za zdravlje celokupnog organizma, jer lako podrire u svaku ćeliju, što telu pruža vitalnost i pozitivno utiče na raspoloženje.

Budući da predstavlja antioksidans, koji srečava oštećenja ćelija slobodnim radikalima, ima i antikancerogenu funkciju. Jača imunološki sistem, pa se smatra jednim od glavnih oružja u borbi sa bakerijama i virusima.

Pozitivno deluje na funkcije mozga, pa time smanjuje kognitivno starenje. Poboljšava kapacitet pluća, zahvaljujući čemu učestvuje u prevenciji bolesti respiratornih organa, poput bronhitisa i astme.

Osim toga, umanjuje rizik za nastanak srčanih oboljenja, jer, u kombinaciji sa vitaminom E, učestvuje u oksidaciji LDL holesterola.

Zašto je beta-karoten važan za zdravlje kože? Čini je manje osetljivom na sunce, pa može poboljšati efekat sunčanja. Zbog toga ga mnogi piju u formi suplemenata pred leto. Međutim, budite oprezni jer prevelika doza beta- karotena, odnosno vitamina A, može biti toksična, stoga nemojte preterivati sa njegovim unosom. Takođe, znajte da beta-karoten ne predstavlja zamenu za kreme sa zaštitnim faktorom.

Gde se nalazi?

Najbolje bi bilo da ga unosite putem hrane, jer organizam sam određuje koliko će beta- karotena pretvoriti u vitamin A, u skladu sa svojim potrebama.

Najviše ga ima ga u zelenom lisnatom povrću poput spanaća i kelja, zatim u šargarepi, paradajzu, paprici, rotkvicama, batatu, narandži, bundevi, kajsijama, dinji, papaji i mangu. Ukoliko odlučite da ga konzumirate i u formi suplementa, konsultujte se sa svojim lekarom.