5 namirnica za bolji libido kod muškaraca

Jedna od tema koja pogađa muškarce najčešće u zreloj i poznoj dobi, a nekada i mnogo ranije, odnosi se na seksualnu aktivnost. Stoga sam odlučila da napišem blog o tome šta je sve potrebno za bolji libido kod muškaraca.

Činjenica je da kada muškarac zakorači u šestu deceniju, više nije fizički predodređen za reprodukciju, i samim tim doživljava prirodni pad testosterona. Međutim, kada se problemi sa libidom pojave u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim ili pedesetim godinama, razlozi mogu biti brojni.

Iako nema konkretnih naučnih podataka o povezanosti hrane i libida, ishrana utiče na ukupan nivo energije i raspoloženje, što može uticati na seksualni nagon. U okviru određenih istraživanja naučnici su došli do podataka o tome da cink i vitamin B u određenim namirnicama mogu povećati nivo testosterona, pa samim tim takva hrana može uticati na libido.

Evo o kojim namirnicama je reč.

1. Pinjoli

Pinjoli sadrže esencijalnu aminokiselinu arginin, koju telo pretvara u azotni oksid, a azotni okdis pomaže u širenju krvnih sudova, te na taj način utiču na bolji libido kod muškaraca.

2. Avokado

Zahvaljujući zdravim mastima, vitaminu B6 i folatima, avokado povećava energiju. Poznato je da vitamin B6 pomaže u proizvodnji hormona kod muškaraca, što je ključno za snažan seksualni nagon.

3. Lubenica

Lubenica sadrži citrulin, koji se u organizmu pretvara u arginin. Ova aminokiselina opušta krvne sudove, te ima isti efekat kao vijagra.

4. Ekstradevičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje pojačava cirkulaciju u svim delovima tela, pa tako i u muškom polnom organu. Ovo ulje je prepuno zdravstvenih koristi i može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka debelog creva.

5. Brokoli

Brokoli je bogat indol-3-karbinolom, koji pomaže u smanjenju nivoa estrogena, a može biti i sjajan pokretač libida kod muškaraca, iako vam na prvi mah može delovati potpuno neprivlačno za konzumiranje. Isprobajte ovaj recept.

Faktori koji smanjuju seksualni nagon kod muškaraca:

Prekomerna težina
Loša ishrana
Nedostatak fizičke aktivnosti
Manjak sna
Dehidracija
Prekomerna konzumacija kofeina i alkohola
Nezdravi partnerski odnosi