Umaci i sosovi

Slatko-kiseli tofu sir

by Tatjana Popović

Tofu sir možete jesti na bezbroj načina, a verujem da ovu kiselo-slatku kombinaciju još uvek niste probali. Pomešajte jabukovo sirće, Tabasco sos, paradajz sok, agava sirup, Tamari soja sos, te izblendirani sveži ananas i dobićete fantastičan dresing, a potom njime prelijte tofu, koji ste prethodno propržili.

Sastojci:
Za marinadu za tofu:
1 pakovanje tofu sira, otprilike 200 g
2 + 1 kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka, izgnječen
1⁄6 kašičice mlevenog belog bibera (po želji)
Za slatko-kiseli sos:
1 šolja svežeg ananasa, blendiranog
4 kašike jabukovog sirćeta
2⁄3 kašike Tabasco sosa
2 kašike paradajz soka
1 kašika agava sirupa
1 kašika Tamari soja sosa
1 kašičica kuzu praha ili nekog drugog prirodnog zgušnjivača
1⁄2 litre vode

Priprema:
Iscedite tofu, a zatim ga isecite na kockice. U jednoj činiji tofu sir prelijte maslinovim uljem, dobro promešajte, te ga poslažite na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tofu pecite otprilike 20 minuta na 200 °C stepeni, dok ne porumeni. U međuvremenu, pripremite slatko-kiseli sos. U velikom tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte beli luk i biber, promešajte i dinstajte 30 sekundi. Dodajte sok od ananasa i promešajte. Pustite da prokuva, pa zatim nastavite da kuvate na laganoj vatri. Dodajte ostatak sastojaka i promešajte da se sjedine. Umutite kuzu sa 0,5 dl hladne vode, a zatim dobijenu mešavinu dodajte u tiganj i promešajte. Nastavite da kuvate dok se sos ne zgusne, oko jedan minut. Kada tofu bude gotov, izvadite ga iz rerne, te ga dodajte u tiganj sa sosom. Servirajte uz svežu salatu i druga jela po želji.

Povezani postovi

Zimski smuti

Pročitajte više

Smuti od jabuke

Pročitajte više

Pečeni falafel od kelja

Pročitajte više