Salata sa crnim susamom i klicama

Salata sa crnim susamom i svežim krastavcima
 
Sve materije koje sačinjavaju seme, pri klijanju se aktiviraju i prelaze iz složenog u prostiji oblik: skrob prelazi u proste šećere, belančevine prelaze u amino kiseline i peptone, a masti se razlažu na slobodne masne kiseline. Zato su klice, koje kao da su napola već svarene hranljive materije, pogodne za asimilaciju. Možete ih staviti preko salate i uživati u ovoj super hrani.
 
Sastojci:
1 pakovanje pirinčanih nudli
2 srednje šargarepe
1 krastavac
1/2 crnog luka, sitno seckanog
1 mala crvena čili paprika, sitno seckana
2,5 cm svežeg đumbira, izrendanog
1 šolja klica, po izboru
2 kašike korijandera, sitno seckanog
2 kašike nane (iseckati)
3 paradajza, sitno seckanih
1 kašičica crnog susama
2 kašičice pirinčanog sirćeta
2 kašike soja sosa
2 čena belog luka, izgnječenog
1 kašičica susamovog ulja
4 kašike ulja od kikirikija
2 kašike maslinovog ulja
Klice za dekoraciju

Priprema:
U šerpu sipajte vodu i stavite da se kuva sve dok ne proključa. U ključalu vodu dodajte pirinčane nudle i kuvajte 3 minuta ili dok se ne skuvaju. Procedite, isperite testo pod mlazom hladne vode i ostavite na stranu. U međuvremenu, šargarepu i krastavac isecite što je tanje moguće. Isceckano povrće stavite u veliku posudu za mešanje. Dodajte luk, čili papriku, mleveni đumbir, klice, korijander, mentu i nudle. U odvojenoj posudici, promešajte crni susam, pirinčano sirće, soja sos, mleveni beli luk, susamovo, kikiriki i maslinovo ulje. Dobro promešati. Sipajte preko mešavine i lagano mešajte sve dok se preliv ravnomerno ne rasporedi. Dekorišite jelo i na vrh stavite klice, i malo suncokreta ili matovilca.

 

 

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Popunite obavezna polja.