Posne punjene paprike

Posne punjene paprike
 
Crvena paprika je posebno bogata fitohemikalijama i dobar je izvor vitamina K, minerala mangana i molibdena. Paprika je korisna za očuvanje vida i u borbi protiv raznih vrsta infekcija, sadrži vitamin C i podiže imunitet. Takođe sadrži vitamin B6 koji je od vitalnog značaja za ljudski organizam, hrani nervni sistem i popravlja imunitet. Beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici poznat je kao zaštita od određenih vrsta raka, kao što je rak dojke. Ovo povrće deluje antidepresivno, antiseptički, otvara apetit, podstiče varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva.
 
Sastojci:
4 velike paprike
4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
1 šolja crnog pasulja
1 šolja kukuruza, smrznutog ili svežeg
½ šolje seckanog paradajza
1 avokado, seckan na sitne komade
2 šolje kuvane kinoe
2 kašičice kima
½ kašičice čilija u prahu
1 limeta
2 kašike svežeg iseckanog korijandera ili peršunovog lišća
 
Priprema:
Zagrejte rernu na 220° C. Isecite paprike na pola (po dužini), a zatim izvadite njihove semenke i unutrašnjost. Postavite paprike na pleh obložen folijom, premazanu sa 2 kašike maslinovog ulja. Začinite paprike solju i biberom, pa pecite 20 minuta ili dok paprike ne omekšaju. U velikoj posudi izmešajte crni pasulj, kukuruz, sveže iseckani paradajz, avokado i kinou. Dodajte preostale 2 kašike maslinovog ulja, kima, čilija u prahu, so i biber po ukusu. Iscedite limun u činiju i promešajte sve zajedno. Prenesite paprike na tanjir, a zatim ih napunite kinoa salatom. Pospite svežim korijanderom ili svežim peršunovim listom po punjenim paprikama pre služenja.