Ručak

Pečeni falafel od kelja

by Tatjana Popović

Yuuummmyyy!!! Recept za PEČENI FALAFEL OD KELJA je fenomenalna posna varijanta fašira ili burgera! Iako vam može biti čudno što ovi falafeli sadrže kelj, verujte mi da su preukusni! Pored njega sočivo, začinsko bilje i drugi sastojci pružaju sjajnu teksturu i ukus.

Sastojci:
2 ½ šolje iseckanog kelja
½ crnog luka srednje veličine, iseckanog na veoma sitne kockice
2 čena belog luka, izgnječena
3 kašike svežeg peršunovog lišća, sitno iseckanog
3 šolje kuvanog zelenog sočiva
1 kašika maslinovog ulja
2 kašika sveže isceđenog limunovog soka
½ kašike mlevenog kumina
1 kašika svežeg korijandera, sitno seckanog
½ kašike crvene paprike u prahu
¼ kašike sušenog origana
½ mlevenog bibera
½ kašike soli
2 kašike ovsenih pahuljica

Priprema:
Zagrejte rernu na 175° C. Obložite tepsiju papirom za pečenje. U blenderu sjedinite kelj, crni i beli luk, peršunovo lišće i korijander i maslinovo ulje, te blendirajte dok delimično ne izmrvite sastojke. Proverite da nisu ostali veliki komadi kelja. Potom dodajte sočivo, limunov sok, začine i 2 kašike ovsenih pahuljica. Blendirajte dok sočivo ne bude delimično izblendirano, mrvičaste teksture, ali ne potpuno glatke. Ako je smesa suviše retka da bi se mogla oblikovati u kuglice, dodajte još ovsenih pahuljica. Izvadite 1 veću kašiku smese i oblikujte je u kuglicu, koju ćete staviti na tepsiju za pečenje, a potom ponovite proces i sa ostatkom smese. Prilikom pečenja primetićete da će kuglice promeniti oblik, te će početi da liče na fašire. Smesu pecite 20 minuta ili dok se ne stvrdne i ne potamni.

Povezani postovi

Slatko-kiseli tofu sir

Pročitajte više

Zimski smuti

Pročitajte više

Smuti od jabuke

Pročitajte više