Kari kinoa salata

Kari kinoa salata
 
Kinoa je namirnica izuzetno bogata mineralima, zdravim mastima i proteinima. Iako se obično svrstava u žitaricu ona to nije. Kinoa je takozvana pseudo žitarica, jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica, ali pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla.
 
Sastojci:
 
Za kinou:
3/4 šolje kinoe, isprati dobro
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice karija u prahu
1 šolja + 1/4 šolje vode
 
Dresing:
1/4 šolje grčkog jogurta
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta
3/4 kašičice karija u prahu
1/4 kašičice kurkume
1/2 kašičice morske soli
1/4 kašičice sveže samlevenog crnog bibera
 
Ostalo:
1/2 šolje šargarepe, seckane na kockice
1/4 šolje sitno seckanog mladog luka
1/3 šolje suvog grožđa
1/3 šolje badema, seckanog
2 kašike seckanog korijandera
 
Priprema:
Prvo dobro isperite kinou. Nakon toga u šerpu srednje veličine dodajte kinou, so, kari i vodu. Kada provri kuvajte na laganoj vatri još 12 minuta. Dok se kinoa kuva pripremite povrće i dresing. Kada je kinoa skuvana sjedinite je toplu u preliv, zajedno sa povrćem i ostalim sastojcima, i sve izmešajte. Salata neka odstoji u frižideru 30 minuta kako bi se dobro ohladila. Savet: ova salata zapravo postaje još bolja što duže stoji, ali je obavezno držite u staklenoj i hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Prijatno!
 
Napomena:
Ako prekuvate kinou postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu. Od 3/4 šolje suve kinoe dobićete 1 1/2 šolje kuvane.