Kajgana uz povrće

Proteklih 13 godina sprovodila sam različite režime ishrane. Oni su smenjivali po ciklusima od nekoliko godina. Sa makrobiotikom sam uopšte i započela bavljenje zdravom hranom 2005. godine i pridržavala je se 7 godina, potom sam isključila gluten i vodila bezglutenski režim u periodu od 2 godine, postepeno uvodeći meso i jaja. Danas se izjašnjavam kao pristalica CLEAN EATING koncepta. To znači da oko 90% mog ukupnog unosa hrane tokom dana dolazi iz prirodnih namirnica (povrće, žitarice, voće, mahunarke, riba, meso, jaja, koštunjavi plodovi, alge), koje nisu proizvedene u fabrici, već isključivo dobijene iz prirode. 
 
S obzirom da retko objavljujem recepte sa životinjskim proteinima, odlučila sam da uključim i njih, kako bi baza recepata na mom sajtu bila potpunija. Često me pitaju kako pripremam jaja i da li uz ovaj jutarnji obrok jedem hleb. Zbog toga sam odlučila da sa vama podelim osnovni recept za kajganu gde oko 3/4 tanjira obuhvata povrće različitih boja i kvalitetnih nutrijenata za jačanje imunog sistema. Hleb mi uz ovaj obrok nije potreban, a predlažem i vama da ga isključite osim ako nije napravljen od kvalitetnih sastojaka bez aditiva, kvasca, belog brašna i šećera.
 

 
Sastojci:
3 jaja, od toga 3 belanca i 2 žumanca
1 kašičica kokosovog ulja
1 mladi luk, sitno seckan
biber i so po ukusu
1/2 kašičice crnog susama
1 šaka Iceberg salate by Iceberg Salat Centar
1 šaka šargarepe by Iceberg Salat Centar
1/2 avokada, sečenog na kriške  
3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
 
Priprema:
U tiganju zagrejati kokosovo ulje, kratko prodinstati mladi luk, a potom dodati izmućena jaja. Mešajući ih sačekati da se isprže, do 2 minuta, a potom ih servirati na tanjir. Po jajima posuti crni susam. Iceberg salatu i šargarepu preliti dresingom napravljenog od ekstra devičanskog maslinovog ulja, soli i limunovog soka. Dodati seckani avokado i uživati u sjajnom doručku.

4 thoughts on “Kajgana uz povrće

    • Draga Leni, preostalo žumance možete iskoristiti u receptu ili ga baciti ukoliko želite da ispratite recept u potpunosti. Srdačan pozdrav, Tatjana

    • Ne morate da baciti zumance vec ga pomesati sa kasikom nekog ulja, na pr.arganovo, bademovo, avokado, jojoba i sl. u to dodati kasicicu meda i naneti na cisto lice, vrat i dekolte. Drzati oko 10 min ( za to vreme maska ce da se stegne) i onda umiti lice mlakom vodom. Preostalu kolicinu maske drzati u frizideru i iskoristiti u narednim danima. Moze da se koristi svakog dana. Kolicina od jednog zumanceta je dovoljna za 2-3 puta.

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Popunite obavezna polja.