Čia puding sa narom


 
Čia semenke su izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama. Svako seme sadrži oko 60% omega-3 i to ih čini jednim od najvećih izvora ove masne kiseline (drugo po redu je same lana). One su odličan izvor vlakana, sa neverovatnih 10g u samo 2 supene kašike.To je 1/3 dnevno preporučenog unosa za samo jedan obrok! Osim toga, čia semenke su veoma bogate mineralima – 28 g čia semenki sadrži 4 g proteina, 18% dnevno preporučenog unosa kalcijuma, 30% mangana i 27% fosfora.
 
Sastojci za puding:
5 kašika čia semenki
1 šolja bademovog mleka
2 kašičice javorovog sirupa ili zaslađivača po vašem izboru
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice đumbirovog praha
1/8 do 1/4 kašičice kardamona
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
 
Preliv od nara:
1/2 šolje nara
1/2 šolje malina, sveže ili smrzute
2 kašike izrendane kore narandže
Pomešajte sve sastojke zajedno i ostavite sa strane dok puding ne bude spreman.
 
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za puding dobro, inače će se formirati grudvice čia semenki. Ostaviti puding da odstoji 1 sat ili u frižideru preko noći. Nakon što su čia semenke upile tečnost, sipajte 1/2 pudinga u šolju ili činiju u koju želite da servirate puding. Dodajte 1/2 preliva od nara preko čia pudinga. Sipajte drugu polovinu pudinga preko preliva. Dodajte ostatak preliva po vrhu pudinga i ukrasite ga narom. Servirajte i prijatno!