Burger od cvekle

Burger od cvekle
 
Ako ste u potrazi za dobrim posnim burgerom probajte da napravite ovaj veganski recept, jer će vas sastav sigurno iznenaditi. Recept se veoma brzo i lako sprema, ali cu vam dati savet kako bi ga lakše napravili. Moj predlog je da pirinač i cveklu pripremite dan ranije kako bi skratili vreme provedeno u kuhinji za nekih 40 minuta. I cvekla i pirinač se mogu koristiti kao salata i prilog i u drugim jelima. To znaci da možete napraviti i veću količinu od one koja je navedena u receptu, pa ih tokom nedelje kombinujte sa drugim obrocima.
 
Sastojci:
1 kašika mlevenog lanenog semena
3 kašike vode
8 okruglih integralnih lepinja za hamburgere
½ šolje crvenog luka, seckanog na kockice
½ šolje oraha
1 šolja pečene cvekle
1 šolja integralnog pirinča, kuvanog i ohlađenog
½ šolje pirinčanog brašna
½ šolje iseckanog peršunovog lista
1 kašičica kima
1 kašičica aleve paprike
½ kašičice morske soli
sveže mleveni crni biber
2 kašike senfa dižon
1 kašika maslinovog ulja
 
Po izboru:
Avokado, paradajz, baby spanać, prokelj, luk, pečurke
 
Priprema:
Potopite lan u vodu i ostavite sa strane. Za to vreme zagrejte rernu na 200 °C. Presecite lepinje na pola, pospite na njih maslinovo ulje i rasporedite ih na tepsiju. Pecite lepinje 1-2 minuta sa obe strane. Ostaviti da se ohlade. Nakon toga u tiganju propržite luk sa maslinovim uljem nekoliko minuta. U međuvremenu izblendirajte orahe i cveklu pojedinačno i sjedinite ih. Onda dodajte luk, integralni pirinač, pirinčano brašno, peršun i začine u smesu oraha i cvekle. Mešajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Dodajte senf u činiju sa lanom i sve zajedno izmešajte sa ostatkom mešavine koju ste prethodno napravili. Ručno napravite 8 pljeskavica od postojeće smese. Koristite rukavice kako biste izbegli da vam ruke budu obojene u crveno. U tiganju sa malo ulja pecite pljeskavice 2 minuta sa obe strane. Kada završite sa svih 8, prebacite ih u tepsiju i pecite u rerni na 200 °C oko 5 minuta. Gotove pljeskavice servirajte u lepinju, a po izboru u hamburger dodajte avokado, paradajz, baby spanać, prokelj, luk ili sotirane pečurke. Prijatno!

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *