January 8, 2016

PRIMARNA HRANA

Tatjana Popovic - Primarna hrana
 
Dok pišem ovaj tekst, prisećam se perioda kada sam veoma disciplinovano kuvala makrobiotičke obroke po ceo dan kako bih povratila narušeno zdravlje. Bilo je to pre punih 13 godina, u fazi dok sam se na ovaj način, putem potpune promene režima ishrane i stila života, lečila od kancera. Oko sedam godina kasnije, prvi put sam osvestila koliko je veliki segment mog života činila ishrana, dok sam druge važne životne stvari, po inerciji, pustila da se dešavaju same od sebe.
 
Međutim, pojavom alergija na koži lica, u meri da tome uz pomoć zdrave hrane nisam mogla da stanem na put, po prvi put sam otkrila značaj i razliku između primarne i sekundarne hrane u životu.
 
Primarna hrana je više od onoga šta je nam je servirano u tanjiru. Ona predstavlja sve što nas čini ostvarenim kao biće i podrazumeva četiri ključna aspekta: ispunjenost u ljubavnom životu, redovnu fizičku aktivnost, ostvarenost u karijernom smislu, kao i duhovnu praksu, koja se ogleda kroz rad na sebi.
 
U drugu ruku, sve što svakodnevno unosimo u svoje telo putem ishrane zapravo predstavlja sekundarnu hranu.
 
Dakle, primarna hrana nas ishranjuje iznutra i ne može biti kompenzovana bilo kojom namirnicom, čak i u slučaju potpuno izbalansirane ishrane. Stoga ljubav, zagrljaji, dodir, poljupci, tople kupke, masaža, meditacija, muzika, zabava, sloboda, izražavanje, priroda, druženje sa prijateljima i druge životne stvari ishranjuje našu dušu.
 
Kada je primarna hrana uravnotežena i kada živimo ono što zaista želimo, hrana koju jedemo postaje sekundarna.
 
Setite se perioda kada ste se poslednji put zaljubili. Život je delovao uzbudljivije, boje su bile življe, intimnost sa partnerom je bila magična. Ljubav vas je navodila da se osećate kao da ste u oblacima. Zaboravljali ste na hranu i koliko je važno da doručkujete, ručate i večerate.
 
Takođe, pokušajte da se prisetite detinjstva i trenutaka kada ste se bezbrižno igrali satima. Predveče, kada bi majka najavila večeru, obično ste odgovarali da niste gladni. Ispunjenost igrom bi vam potpuno okupirala pažnju.
 
U mom slučaju, iako sam postala ekspert u polju makrobiotike, savladavši na koji način mogu kontrolisati tegobe i zdravstvene probleme, naučila sam da hrana koju jedemo zaista nije dovoljna kako bismo bili kompletni. U početku mi je bilo veoma teško da to prihvatim, jer sam kroz sopstveno iskustvo dokazala da se čak i kancer može izlečiti, ali ipak tako dragocena, zdrava hrana ne sme da bude tačka oko koje se sve vrti.
 
U drugu ruku, kada se dogodi disbalans ovih koncepata u korist primarne hrane, vrlo često se dešava da se hranimo okolnostima oko nas, a ne hranom kao hranom. To pokazuje da nije samo reč o tome kakav ćemo režim ishrane praktikovati.
 
Pomislite na situacije kada ste se bili tužni, depresivni ili bez samopouzdanja. Tada ste bili gladni primarne hrane i sigurno je da u tim trenucima nije postojala dovoljna količina povrća, mahunarki, semenki, žitarica ili voća koja bi popravila vaše raspoloženje. Bez obzira na to koliko ste zdravo jeli u tom periodu, jednostavno to nije bilo dovoljno da nadomestite nezadovoljstvo ili tugu koju ste osećali.
 
Stoga, što smo više ispunjeni primarnom hranom, manje ćemo zavisiti od sekundarne. Suprotno je takođe tačno: što više konzumiramo sekundarnu hranu, manje smo otvoreni ka primarnoj hrani u našem životu. Iz tog razloga svaka duhovna tradicija podstiče svoje sledbenike da poste i da tokom godine, kada je smanjen unos sekundarne hrane, budu više okrenuti duhovnosti kako bi time negovali primarne aspekte u svojim životima.
 
Praktikovanje veganskog, vegetarijanskog, makrobiotičkog ili nekog drugog režima ishrane nije dovoljno za opšte blagostanje, već je neophodno gledati na život kao celinu i otkriti ono što nam je potrebno da budemo srećni i ispunjeni. Nikada nije kasno da poradite na svom odnosu sa partnerom ili da ga promenite ukoliko niste zadovoljni u vezi, potom da krenete redovno da se bavite fizičkom aktivnošću, da promenite posao i fokusirate se na ono što vas najviše ispunjava, ali i da se bavite ličnim razvojem kako biste napredovali i postajali najbolja verzija sebe.
 

Tatjana Popovic Maric