PRIMARNA HRANA

Primarna hrana je više od onoga šta je nam je servirano na tanjiru. Ona predstavlja sve ono što nas čini ostvarenim kao biće i podrazumeva dobar odnos sa partnerom, redovnu fizičku aktivnost, uspešnu karijeru i duhovnu praksu. Ovi aspekti ispunjavaju dušu i čine naš život kompletnim. Kada je primarna hrana uravnotežena i zadovoljava nas, ono što jedemo postaje sekundarno. 

Setite se perioda Vaše velike zaljubljenosti. Sve je bilo uzbudljivo. Boje su bile žive. Intimnost je bila magična. Dodir i osećaj oduševljenja  ljubavi Vas je održavao. Bili ste u oblacima. Zaboravili ste na hranu i koliko je ona važna.

Setite se kako ste se u detinjstvu igrali napolju i zabavljali sa drugom decom. Predveče, kada bi majka najavila večeru, deca bi uvek vikala da nisu gladna. Strast za igrom bi nam potpuno okupirala pažnju.

Vrlo često se i mi odrasli hranimo energijom iz naših života, a ne hranom kao hranom. Ovi trenuci i osećanja pokazuju da je nas brojne stvari ishranjuju i da nije samo o tome reč kakav ćemo režim ishrane praktikovati.

Sve što danas smatramo ishranom je zapravo samo sekundarni izvor hrane, odnosno sekundarna hrana.

Tatjana Popovic MaricPrimarna hrana nas hrani iznutra i ne dolazi sa tanjira. Ljubav, zagrljaji, dodir, poljupci, toplina, masaža, meditacija, zabava, sloboda, izražavanje, tople kupke, priroda, bliski prijatelji… sve to hrani našu dušu.

Sada pomislite na situacije kada ste se bili tužni, depresivni ili bez samopouzdanja. Tada ste bili gladni primarne hrane i sigurno da u tim trenucima nije postojala dovoljna količina sekundarne hrane koja bi popravila Vaše raspoloženje. Bez obzira koliko ste zdravo jeli u tom periodu, jednostavno Vaša ishrana nije uspela da nadomesti generalno nezadovoljstvo ili tugu. 

Što smo više ispunjeni primarnom hranom, manje ćemo zavisiti od sekundarne. Suprotno je takođe tačno: što više konzumiramo sekundarnu hranu, manje smo otvoreni ka primarnoj hrani u našem životu. Iz tog razloga svaka duhovna tradicija koja podstiče svoje sledbenike da poste i da tokom godine, kada je smanjen unos sekundarne hrane, budu više okrenuti Božijoj ljubavi kako bi time negovali primarne aspekte u svojim životima.

Ovaj pogled na život će se nekima činiti sofisticiran ili radikalan, ali istina holističkog pristupa zdravlju je drugačija. Praktikovanje veganskog, vegeterijanskog, makrobiotičkog ili nekog drugog režima ishrane nije dovoljna, već je neophodno posmatrati život svake osobe kao celinu i otkriti ono što njemu odgovara. Mnogi ljudi imaju savršen način ishrane, ali im i dalje nedostaje sreća i zadovoljstvo kako bi bili kompletni i ostvareni.