January 7, 2016

MRŠAVLJENJE

NE POSTOJI JEDNA ISTA DIJETA KOJA ODGOVARA SVIMA

Health Coach predstavlja mentora koji direktno učestvuje u stvaranju pozitivnog stava o promenama koje klijenti žele da ostvare, ohrabrujući i motivisući ih da u toku programa spoznaju kakav režim ishrane i koje navike odgovaraju njihovom načinu i stilu života. 

Health Coaching programi Tatjana Popovic Maricsu odličan izbor za sve one koji su zainteresovani da unaprede ishranu i stil života, i time unaprede svoje zdravlje kao i zdravlje svoje porodice. Tatjana navodi da je lako reći: “Jedite više povrća i izbacite šećer”, međutim potpuno drugačija stvar je kako to negovati kao naviku. Ljudi su zapanjeni kada uspeju da dođu do tačke gde više ne žude za šećerom ili potrebom da ga jedu, čak i kada je ispred njih. 

Učesnici Health Coaching programa naučiće da samouvereno samostalno pravilno kombinuju namirnice, kako da prirodnim putem bez dijete koriguju telesnu težinu, povećaće nivo energije, unaprediti rad digestivnog trakta, razumeće i smanjiti žudnje za hranom, ubrazeće metabolizam i zasigurno unaprediti svoj stil života.

Tatjana praktikuje holistički pristup zdravlju, što znači da organizam posmatra kao celinu i time povezuju sve aspekte Vašeg života. Da li vas stres na poslu ili u vezi sa partnerom navodi da nekontrolisano jedete čak i kada niste gladni? Da li Vas nedovoljno sna ili manjak energije sprečavaju da ostvarite ciljeve koje ste planirali? U toku programa otkrićemo koliko ste zadovoljni i ispunjeni svojim poslom, koliko ste fizički aktivni, da li ste dovoljno posvećeni svom zdravlju, kao i kako da korigujete telesnu težinu; i na osnovu toga postaviti ciljeve kako bismo unapredili Vaše zadovoljstvo i zdravlje u celini. 

Tatjana sarađuje sa klijentima koji žele da koriguju telesnu težinu uz pomoć zdrave hrane. Programi se ne odlikuju brojanjem kalorija, kao ni listom zabranjenih namirnica, uz tačno definisane gramaže unosa ugljenih hidrata, masti i proteina. Fokus Health Coaching programa je da klijenti savladaju pravilno kombinovanje namirnica, ubacivanjem SUPER HRANE koja je puna fitonutrijenata, antioksidanata, vitamina i minerala, time stvarajući izbalansiranu, zdravu ishranu koja vodi do odličnog zdravlja, na način koji je fleksibilan, zabavan i daje fenomenalne rezultate.

Health Coaching

Razlika između health coaching-a i nutricionizma je u tome što se svaki klijent posmatra na jedinstven način, vodeći se principom bio-individualizma, pa se u skladu sa tim sprovode promene ishrane i života. Ovaj način saradnje pruža podršku klijentu da sa lakoćom sprovede lifestyle promene i da one pritom ostanu održive ceo život bez prestanka praktiktikovanja istih nakon završetka programa, što se obično ne dešava kada nam neko samo ispiše dijetu.

S obzirom da u današnje vreme doktori nemaju dovoljno vremena da se posvete svojim pacijentima, u Americi i Kanadi postaje apsolutni trend da je Health Coach prisutan u bolnicama i privatnim ordinacijama puno radno vreme, gde doktor određuje stanje pacijenata (da li je hronično ili akutno) upućujući ih da dalje sarađuju sa Health Coach-om kako bi povratili zdravlje, korigovali telesnu težinu i unapredili svoj životni stil, a time izbegli brojne lekove radi otklanjanja zdravstvenih tegoba koje se ustvari mogu rešiti zdravom ishranom. Prva zdravstvena ustanova u Srbiji koja je okupila tim najvećih stručnjaka iz oblasti medicine da sarađuju sa health coach-em je West Medic u Beogradu.

Osnovni koncepti kojima ćemo se posvetiti u toku programa su:

Bio-individualnost: Koncept bio-individualnosti se zasniva na tome da svaka osoba ima jedinstvene potrebe za hranom i načinom života. Ono što je lek za jednu osobu, može predstavljati otrov drugoj i zato uniformne dijete nemaju uspeha na duže staze. U radu po principu bio-individualnosti, Tatjana će Vas podržati da napravite pozitivne promene koje su zasnovane na jedinstvenim potrebama, načinu života, sklonostima i poreklu. Jedna od najvažnijih prednosti Health Coaching programa je što su svi programi personalizovani, uz holistički pristup kako bi se osiguralo da ćete ostvariti veliki uspeh!

Primarna hrana: Lako je prevideti sve stvari koje doprinose našem načinu ishrane i ispunjenosti. To nije samo hrana koju jedemo, nego i svi drugi faktori koji su prisutni u našim svakodnevnim životima. Zdravi međuljudski odnosi, ispunjenost u poslu, redovna fizička aktivnost i duhovnost su ključni u formiranju kvalitetnog životnog stila. Kada se ovi aspekti izbalansiraju, ono što jedemo postaje sekundarno.

Primer tome je da možemo svakodnevno jesti zdravu hranu bogatu povćem i voćem, ali to ne znači da ćemo biti srećni i zdravi. IINPlate_1201022Tatjanin posao je da vas podrži u ostvarivanju svih zacrtanih ciljeva, od odabira prave hrane za vaše telo do toga da živite jedan nadahnuti, ispunjavajući život.

Tanjir integrativne ishrane: Tanjir integrativne ishrane naglašava značaj lokalnih i organskih proizvoda, unos integralnih žitarica celog zrna, visoko-kvalitetnih proteina, masti na biljnoj bazi i filtrirane vode. Na slici je prikazano kako treba da izgleda tanjir za vreme obroka, koji naglašava značaj proporcija grupa hrane i obim porcija. Oko tanjira možete primetiti aspekte života koji zajedno kreiraju optimalno zdravlje: veza sa partnerom, karijera, fizička aktivnost i stanje duha. U skladu sa tim, upoznaću Vas sa nekim od najzdravijih namirnica na planeti i naučiti kako da pronađete šta je najzdravije za vaše telo!