Prednosti kupke sa dodatkom morske soli

Da li znate koje su sve prednosti kupke sa dodatkom morske soli? Kupke sa morskom soli poznate su po brojnim lekovitim i terapeutskim svojstvima, kao i po sposobnosti da olakšaju stres i ojačaju celokupno zdravlje.

Ali pre nego što pustite vodu i uskočite u kadu, saznajte koje vrste morske soli postoje, koje su to prednosti kupke sa dodatkom morske soli, koje mere predostrožnosti treba preduzeti, te na koji način se pripremaju ove kupke.

Šta je morska so?

Morska so je vrsta soli koja nastaje isparavanjem morske vode. Od kuhinjske soli razlikuje se prema ukusu, teksturi i načinu obrade. Zapravo morska so se gotovo ne prerađuje ili se minimalno prerađuje, budući da direktno nastaje ispravanjem morske vode, a zahvaljujući tome sadrži brojne minerale u tragovima poput magnezijuma, kalcijuma, cinka, gvožđa i kalijuma.

Budući da se kuhinjska so upotrebljava za pripremu hrane, podvrgava se preradi kako bi se dobila fina tekstura. U tom procesu prerade gubi minerale koji su prisutni u morskoj soli.

Vrste morske soli

Na tržištu je dostupno mnogo vrsta morskih soli.

So iz Mrtvog mora, koja se dobija direktno iz Mrtvog mora, najčešće se koristi za pravljenje kupki. Dolazi u različitim formama – može biti sitna i krupna. Najbolja je za terapijsku upotrebu – opušta, ublažava upalu mišića, te pruža olakšanje za određena stanja kože.

Epsom so je magnezijum sulfat, odnosno gorka morska so, koja se najčešće koristi kao kupka za detoksikaciju organizma, odnosno eliminaciju štetnih materija iz tela. Takođe, rastvorom ove soli u vodi možete da ispirate nos, ublažite simptomi prehlade, upale sinusa, grla, a upotrebljava se i za inhalaciju.

Himalajska so za kupanje balansira nivo natrijuma i kalijuma u telu i na taj način normalizuje krvi pritisak.

U kulinarske svrhe najčešće se koristi rafinisana i nerafinisana jodirana morska so, koja se dobija isparavanjem iz okeasnkih voda. Nažalost, na našem tržištu još uvek nema nerafinisane morske soli, koja je mnogo bolji i zdraviji izbor od rafinisane. Himalajska so takođe se koristi kao začin za hranu i predstavlja moj izbor jer nije rafinisana.

Prednosti kupke sa morskom soli

Ako tražite način da se oslobodite stresa, ublažite bolne mišiće i ublažite iritacije na koži, razmotrite kupku sa morskom soli.

Dok je ležanje u kadi lep način da se relaksirate nakon napornog dana, dodavanjem morske soli povećavate koristi za kožu, mišiće i zglobove.

Povoljna je za reumatske bolesti

U istraživanju objavljenom u časopisu ”Seminars in Arthritis and Rheumatism”, utvrđeno je da su kupke sa morskom soli korisne u lečenju reumatskih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, psorijazni artritis, ankilopoezni spondilartritis, te osteoartritis kolena.

Korisna je za zdravlje kože

Mnogi dermatolozi preporučuju ove kupke pacijentima sa psorijazom, ekcemom i drugim problemima suve kože. Naime, slane kupke mogu pomoći u uklanjanju ljuspica sa kože, te umanjiti svrab uzrokovan psorijazom. Takođe morske soli mogu pomoći ljudima koji imaju problem sa aknama i atopijskim dermatitisom.

Druge prednosti kupke sa dodatkom morske soli uključuju:

– olakšavanje bolova u mišićima
– ublažavanje grčeva u mišićima
– bolju cirkulaciju
– smanjenje ukočenosti zglobova
– umirivanje bolnih, preopterećenih nogu i stopala

Kako da pripremite kupku sa morskom soli

RECEPT

Dodajte ¼ šolje morske soli u kadu standardne veličine koju ste prethodno napunili vodom. Težite da temperatura vode bude za dva stepena viša od telesne temperature kako biste iskoristili sva lekovita svojstva kupke sa morskom soli. Lezite u kadu 15 do 20 minuta ili po želji. Kada završite sa kupkom, osušite se i nanesite hidratantnu kremu na kožu. Ako ¼ šolje morske soli nije dovoljna, u zavisnosti od veličine tela i stanja kože, zdrava odrasla osoba može dodati dve šolje morske soli u toplu vodu u kadi standardne veličine.

Da li je morska so dobra za svakoga?

Topla voda i morska so su uglavnom sigurni za većinu ljudi. Međutim, postoje neke mere predostrožnosti koje treba uzeti u obzir pre nego što napunite kadu.

Ako imate alergijsku reakciju poput osipa ili svraba, kožnu infekciju ili otvorenu ranu, izbegavajte upotrebu kupke sa dodatkom morske soli.

Takođe bi trebalo da porazgovarate sa svojim lekarom pre nego što isprobate kupku sa morskom soli, ako imate kožne bolesti poput psorijaze, akni ili atopijskog dermatitisa.