Ishrana

Koju hranu ne treba podgrevati i zašto?

by Tatjana Popović

Neke namirnice, koje svakodnevno konzumiramo, nakon zagrevanja obično gube hranljivu vrednost. Takođe tokom zagrevanja može doći do nagomilavanja toksičnih bakterija ili razgradnje proteina, što može uzrokovati brojne digestivne probleme.

Takve namirnice najbolje je jesti odmah nakon pripreme. Ukoliko planirate da ih jedete narednog dana, konzumirajte ih bez zagrevanja.

Evo koju hranu ne treba podgrevati i zašto.

Spanać i drugo provrće bogato nitritima

Izbegavajte ponovno grejanje spanaća i drugog zelenog lisnatog povrća, šargarepe, repe, čak i celera, jer je ovo povrće bogato nitritima, koji, nakon zagrevanja, mogu postati toksični, oslobađajući kancerogena svojstva. Osim toga, spanać sadrži veliku količinu gvožđa, a zagrevanjem, gvožđe može da oksidira. Oksidacija gvožđa stvara opasne slobodne radikale, za koje se veruje da uzrokuju mnoge bolesti, uključujući neplodnost i rak.

Pirinač

I pirinač spada u ovu kategoriju. Prema britanskoj Agenciji za standarde hrane (FSA), zagrejani pirinač može uzrokovati trovanje hranom. To je zbog prisustva visoko otpornih bakterija zvanih bacillus cereus. Toplina ubija ove bakterije, ali može proizvesti spore koje poseduju toksična svojstva. Jednom kada se pirinač zagreje i ostane na sobnoj temperaturi, spore koje sadrži mogu se umnožiti, što može uzrokovati trovanje hranom.

Jaja

Budući da sadrže veliku količinu proteina, a samim tim i azota, kuvana jaja nemojte podgrevati, jer usled visoke temperature azot može oksidirati, što može uzrokovati razna oboljenja, uključujući i kancer. Jaje jedite odmah nakon što ga skuvate, a ako ga čuvate duže vreme, jedite ga hladno.

Piletina

Bez obzira na to što vruća piletina ima odličan ukus, nikad je nemojte zagrevati. Naime, sastav proteina u pilećem mesu potpuno se menja kada se izvadi iz frižidera i zagreje. Ovo može prouzrokovati probleme u probavnom sistemu.

Krompir

Krompir je takođe jedna od namirica koju ne bi trebalo da podgrevate, jer ponovnim zagrevanjem u krompiru se razvijaju bakterije, koje mogu uzrokovati botulizam. Botulizam je trovanje izazvano botulinskim toksinom, koji proizvodi botulinusov bacil, koji se razvija bez prisustva kiseonika u kobasicama, konzervama i suhomesnatim proizvodima, ali i u krompiru. Čak i ako kuvani krompir ostavite na sobnoj temperaturi, proizvodnja bakterija će se samo povećati. Dakle, ako želite da izbegnete rast bakterija, držate krompir u frižideru ili ga bacate ako ga ne pojedete u roku od 2 dana.

Gljive

Jedite gljive čim ih pripremite. Nemojte ih zagrevati jer se zagrevanjem u njima razvijaju toksini koji sadrže oksidativni azot i slobodne radikale, koji mogu izazvati brojna oboljenja. Ako baš želite da konzumirate gljive sledećeg dana, potrudite se da ih jedete hladne.

Povezani postovi

Ishrana

Superhrana koja jača imunitet

Pročitajte više

Lifestyle

5 načina kako ublažavam anksioznost tokom pandemije korona virusa

Pročitajte više

Deserti

Veganski milkshake

Pročitajte više