Lifestyle

Kako tretirati bol?

by Tatjana Popović

Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećaj, koji se može javiti usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja, ili usled psiholoških uzroka. Javlja se gotovo kod svih bolesti i povreda. To je zaštitni mehanizam čija je funkcija da organizam postane svestan opasnosti i reaguje kako bi uklonio bolni nadražaj, međutim ukoliko se bolni nadražaj ne može ukoniti onda se javlja hronični bol koji nema više zaštitnu funkciju već dodatno opterećuje obolelog. Izvor: Vikipedia

Tip bola, kao i mesto na kojem je lociran, govori mnogo toga o stanju organizma. Bilo da je u pitanju trnjenje, probadanje, pečenje, oštar ili tup bol, važno je da naučimo da prepoznamo šta nam bol poručuje i kako ga tretirati.

Prema TRADICIONALNOJ KINESKOJ MEDICINI ukoliko možete da isključite fizičku povredu kao uzrok bola, to znači da negde u telu postoji VIŠAK, MANJAK ili BLOKADA ENERGIJE, koji mogu da izazovu neprijatan osećaj u delu tela.

Najdramatičniji bol je onaj koji osetite kada organ ne dobije energiju koja mu je potrebna da bi funkcionisao, poput krvi, kisonika i hranjivih materija.

Najbolji primer za to je srčani udar, stanje kada neko doživi intenzivan bol u grudima praćen kratkotrajnim prestankom rada srca, a često i smrću. Pored ekstremnog bola kao što je srčani udar, često vas mogu mučiti i bolovi slabijeg intenziteta, koji ukazuju na to da se određeni organi bore, ali još uvek nisu izgubili vitalno funkcionisanje.

Bol NIJE loša stvar. Bol je jednostavno signal tela da nešto nije u ravnoteži.

Potrebno je, pre svega, da razumemo energetske puteve u telu tj. meridijane, te da se u skladu sa njima odlučimo za specifične režime ishrane, stil života i jednostavne vežbe, kako bismo usmerili kretanje energije u odgovarajućem pravcu, te na taj način ublažili bol i prevenirali potencijalna oboljenja.

Tradicionalna kineska medicina kao metode lečenja i ublažavanja bola koristi i različite tehnike poput akupunkture, taj či vežbi, a veoma su popularni i kineski biljni lekovi poput čajeva i kapi. Na seminaru “Snaga u vama” govorim o prirodnim makrobiotičkim lekovima koji su mi pomogli da veoma brzo oporavim svoje telo od operacije, zračenja, kao i hemoterapije. Svakako, biljke/namirnice koje posebno ističem i time vam predlažem da ih i sami istražite su kuzu, umeboši šljive i dajkon rotkva.

Povezani postovi

Ishrana

Superhrana koja jača imunitet

Pročitajte više

Lifestyle

5 načina kako ublažavam anksioznost tokom pandemije korona virusa

Pročitajte više

Deserti

Veganski milkshake

Pročitajte više