fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Kako da učite iz svojih neuspeha?

Knjiga Dejvida Goginsa ”Kako transformisati svoj život” (”Can’t hurt me: Master Your Mind and Defy the Odds”), jedna je od najinspirativnijih koje sam do sada pročitala i toplo vam je preporučujem. Iz nje sam dosta naučila, a vama prenosim kako da učite iz svojih neuspeha.

O knjizi i autoru

U njoj, bivši pripadnik američke ratne mornarice Navy SEALs i jedan od najvećih motivacionih govornika današnjice iznosi svoju zapanjujuću životnu priču. Naime, detinjstvo Dejvida Goginsa bilo je propraćeno siromaštvom, predrasudama i fizičkim zlostavljanjem. Ali kroz samodisciplinu, mentalnu snagu i naporan rad, uspeo je da se transformiše iz depresivnog, debelog mladića bez budućnosti u ikonu američkih oružanih snaga i jednog od najboljih sportista na svetu.

U svojoj knjizi deli mnoštvo saveta koji i vama mogu pomoći da promenite život iz korena i iskoristite svoj potencijal, ali i da shvatite kako da učite iz svojih neuspeha.

Deseto poglavlje knjige

Deseto poglavlje, u kojem Gogins govori o učenju iz neuspeha, ostavilo je najjači utisak na mene, te sam odlučila da podelim ovaj odlomak sa vama… U pitanju je CHALLENGE #10.

”Razmislite o svojim nedavnim i najbolnijim neuspesima. Još jednom otvorite svoj dnevnik. Izlogujte se iz digitalne verzije i sve zapišite ručno na papir. Želim da osetite ovaj proces jer ćete na taj način zabeležiti svoje utiske koji su obeležili ove trenutke.

Pre svega, zapišite sve dobro što je proizašlo iz vaših neuspeha. Budite detaljni. Shvatićete da su se, i pored loših, dogodile brojne dobre stvari. Zatim, zapišite kako ste se nosili sa neuspesima. Da li su i na koji način neuspesi uticali na vaš život i na vaše odnose sa drugim ljudima?

O čemu ste razmišljali pre nego što je neuspeh usledio i koje su bile vaše misli dok se neuspeh dešavao? Morate da znate koju strategiju ste imali na svakom koraku, jer ishod vaših akcija zavisi od toga kako ste percepirali situaciju u kojoj ste se nalazili. Tu većina ljudi greši.

Nakon toga, sastavite listu stvari koje smatrate da možete da popravite. Budite iskreni prema sebi i zapišite sve. Dobro ih proučite, zatim nastavite pisanje. Ukoliko se neuspeh dogodio u detinjstvu i ne možete da ispravite situaciju u kojoj ste se osećali kao gubitnik, i dalje želim da napišete izveštaj, jer ćete verovatno te informacije iskoristiti za postizanje budućih ciljeva.

Budući uspesi

Dok se pripremate za buduće uspehe, imajte sa sobom ovaj izveštaj grešaka i okolnosti kada se neuspeh dogodio, potom stanite ispred ogledala i razgovarajte sami sa sobom, te odlučite koje izmene su neophodne kako biste postali bolji.

Kada dođe vreme za realizaciju ciljeva, držite se onoga što ste naučili o vašem umu, teglici sa kolačićima (“Cookie jar” predstavlja mesto gde ćete odlagati papiriće na kojima ste zapisali ostvarene uspehe i tome se vraćajte uvek kada pomislite da niste dovoljno dobri), kao i pravilu zvanom “40% Rule” (koje se odnosi na to da koristimo samo 40% svog potencijala).

Kontrolišite svoj um. Dominirajte nad svojim mislima. Život je igra. Shvatite to! Preuzmite kontrolu! Ako opet doživite neuspeh, pretrpite bol, ponovite sve ove korake i nastavite da se borite. To je suština i smisao svega.”

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.