fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Jednostavni koraci da zavolite svoje telo

Od čega zavisi hoćemo li voleti sebe i svoje telo? Ovo su jednostavni koraci da zavolite svoje telo. Psiholozi smatraju da je u osnovi samopoštovanja specifična vrsta ljubavi prema sebi samom, sposobnost da realno sagledamo svoje vrline i mane. Međutim, sliku o sebi gradimo i kroz poređenje sa drugima, sa osobama iz svog okruženja ili javnog života, što može imati negativne posledice na zdravlje.

Društvo nam postavlja visoke kriterijume, naročito kada je u pitanju fizički izgled. Sa svih strana nameću se ideali lepote koje je nemoguće dostići. Čovek po prirodi teži ka savršenstvu koje kao takvo ne postoji. Što više težimo ka nečemu čega nema, osećanje zadovoljstva sobom i životom se smanjuje.

Da biste zavoleli i prihvatili sebe i svoje telo, važno je kako se odnosite prema njemu.

1. Fokusirajte se na zdravlje

Prestenite da se opterećujete spoljašnjim izgledom i time kako da dostignete idealnu težinu. Umesto toga, fokusirajte se na zdrave navike, te na osećaj koji vam kvalitetan stil života pruža. Na taj način bićete zadovoljniji i imaćete mnogo više motivacije da dostignete svoj cilj.

Zdravu ishranu i vežbanje prihvatite kao nešto što je dobro za vas, a ne kao kaznu za nezdrave izbore iz prošlosti. Unošenjem hranljivih namirnica poboljšaćete fizičko i mentalno zdravlje, a vežbanjem ćete ublažiti negativne efekte svakodnevnog stresa. Kretanjem se oslobađa tzv. hormon sreće, endorfin, koji služi kao odlično sredstvo za borbu sa anksioznošću. Meditirajte kako biste došli u dodir sa svojim emocijama, te pronašli unutrašnji mir.

2. Ophodite se prema sebi isto kako biste tretirali nekoga koga volite

Način na koji razgovaramo sami sa sobom reflektuje se na naše odnose s drugim ljudima. Loš odnos prema sebi nije samo neproduktivan, već pokreće niz reakcija koje vas sve više udaljavaju od cilja. Zamislite samo koliko biste bili motivisani da vas šef na poslu podržava i ohrabruje? Naša podsvest usvaja sve ono što kažemo sami sebi, te odgovara drugima na sličan način. Zato se potrudite da vaš razgovor sa samim sobom bude pun podrške i razumevanja.

Pogledajte se u ogledalo svakog dana i ponavljajte ovu frazu: „Zaslužujem da mi se događaju lepe stvari, te prihvatam sebe sa svim svojim vrlinama i manama.“

Vremenom ćete istrenirati um da razmišlja pozitivno. Kada vas obuzmu negativne misli dobro udahnite, izdahnite, te ponavljajte pozitivne afirmacije.

Ophodite se prema sebi s najvećim poštovanjem i pružite svom telu najzdravije izbore koje zaslužuje.

3. Razmišljajte pozitivno i budite zahvalni

Jedan od načina da zavolite svoje telo jeste da razmišljate pozitivno i budete zahvalni. Ne gubite ni vreme ni nerve gledajući u fotografije savršenih manekenki u želji da izgledate poput njih. Ako vam je potrebna vizuelna inspiracija pronađite fotografije sebe iz vremena kada ste najbolje izgledali.

Naučite kako da se rešite negativnih misli o svom telu. Umesto što se fokusirate na činjenicu da niste uspeli da izgubite ta četiri kilograma viška, pažnju usmerite na ono što ste uspeli da dostignete i budite zahvalni na tome.

Naime, kada se fokusiramo na ono što nemamo ili što nismo ostvarili, bivamo frustrirani i lako odustajemo. Umesto toga zapišite sva svoja dostignuća. Ona će vam pružiti još više volje i motivacije.

Kada ste počinjali s vežbanjem možda niste uspeli da uradite ni tri trbušnjaka, a sada možete deset. To je odličan uspeh! Nijedno postignuće nije zanemarivo ni malo da ne bismo bili zahvalni na njemu. I najmanji ostvaren cilj predstavlja korak napred. Ne postoji razlog da odustanete, jer ćete sa ovakvim stavom sigurno uspeti.

4. Volite sebe, a sve drugo će doći

Oslobađanjem negativnih misli, priznavanjem svojih napora i dostignuća, kao i usvajanjem pozitivnih afirmacija, naučićete da volite sebe.

Negovanjem svoje psihe doći ćete i do spoljašnje transformacije koju priželjkujete. Kada počnete da tretirate sebe s poštovanjem navike koje su potrebne za fizičku transformaciju nastupiće spontano. Kada zaista budete želeli da negujete svoje telo, jer ste pre svega zahvalni na njemu, zdravi izbori doći će s lakoćom. Loše životne navike nećete trpeti jer će vam biti jasno da zaslužujete bolje.

I pre nego što trepnete, videćete transformaciju, ali ne samo na nego i u telu. Bićete u miru sami sa sobom.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.