fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 1-5.4.

Hrana protiv prehlade

Ukoliko vas je, nažalost, ovih dana uhvatila prehlada, da biste zaustavili njen napredak, važno je da reagujete čim primetite prve simptome. Ovo je odlična hrana protiv prehlade, koja će vam pomoći da ublažite simptome.

Hrana protiv prehlade omogući će vam važne nutrijenate, kojima ćete osnažiti imunitet, kako bi se uspešno obračunao sa bakterijama i virusima.

Lagana ishrana, bazirana na voću i povrću, bogata proteinima, zdravim mastima i nerafinisanim ugljenim hidratima biće vam odličan saveznik u oporavku organizma.

Ukoliko osetite grebanje u grlu, bol i slabost u mišićima, kao i neobjašnjivi umor obavezno u jelovnik uvrstite ove namirnice.

Đumbir

Koren ove egzotične biljke od davnina se koristi za lečenje brojnih bolesti. Ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, sprečava nastajanje ugrušaka krvi, a takođe je delotvoran lek protiv migrena. Budući da podstiče detoksikaciju, a time i preznojavanje, a ima i protivupalna dejstva, koristi se za prevenciju i lečenje prehlade. Smiruje kašalj, jača imunitet i umanjuje bolove u mišićima.

Citrusi

U hladnom periodu godine obavezno jedite limun, narandže, mandarine i grejp, jer voćne kiseline, enzimi i vitamini koje sadrže, vrlo su delotvorni u borbi sa virusima i bakterijama. Citrusi osvežavaju organizam, ubrzavaju metabolizam i zahvaljujući velikim količinama C vitamina sprečavaju slobodne radikale da uništavaju ćelije. Osim toga, redukuju nivo histamina koji prouzrokuje upale.

Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova sadrže antioksidanse koji zaustavljaju slobodne radikale u nameri da oštete zdrave ćelije, a time se istovremeno bore protiv različitih zapaljenja. Bademi i brazilski orah sadrže cink i selen, koji su neophodni za ispravno funkcionisanje imunološkog sistema. Stimulišu proizvodnju citokina, koji podstiče imunitet na borbu sa virusima i bakterijama.

Masna riba

Omega 3 masne kiseline, kojih najviše ima u masnoj ribi, poput lososa, tune i skuše, umanjuju upalne procese u telu. Naime, brojna istraživanja su potvrdila da riblje ulje pozitivno deluje na leukocite, bela krvna zrnca, čiji je osnovni zadatak zaštita organizma od infekcija.

Beli luk

Ovo povrće nije samo odlična začinska biljka, već predstavlja i prirodni lek, delotvoran u borbi sa brojnim bolestima. Sadrži više od 200 biološki aktivnih materija iz kojih se izdvaja alicin, sumporno jedinjenje koje podstiče razvoj antioksidanasa koji se bore protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita.

+ saveti

Hidrirajte se

Unosite dovoljno tečnosti u organizam kako bi vam telo bilo hidrirano. Pijte vodu, jedite tople supe i potaže, a možete i cediti sokove od povrća i voća, kojima ćete istovremeno uneti i vitamine neophodne za oporavak organizma.

Napravite i kurkuma limunadu koja umiruje zapaljenske procese u organizmu.

Recept za kurkuma limunadu:

Sastojci:

– ⅓ kašičice kurkume
– ⅓ kašičice cimeta
– malo bibera (vrh kašičice)
– ¼ limuna, sok
– 1 šolja tople vode

Priprema:

Prokuvajte vodu, pa kada se malo prohladi prelijte sve sastojke koje ste prethodno stavili u šolju.

Spavajte najmanje 7 sati

Budući da regeneriše telo, san vam je neophodan kako biste se izlečili. Spavajte najmanje 8 sati dnevno pa ćete na taj način uravnotežiti hormone, te pozitivno uticati na imunološki sistem.

Koristite suplemente

Brojna istraživanja su pokazala da pravilan rad imunološkog sistema zavisi od cinka, vitamina C i D. Cink pozitivno utiče na bela krvna zrnca, C vitamin preventivno deluje na prehladu, a vitamin D ubrzava oporavak.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.