fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 1-5.4.

Hrana koja snižava krvni pritisak

Ukoliko imate problem sa hipertenzijom, nije na odmet da naučite da određenom hranom možete sniziti krvni pritisak. Čak i ukoliko već imate propisanu terapiju veoma je važno da korigujete ishranu, ali i da odvojite vreme za fizičku aktivnost. Pre svega, neophodno je da smanjite količinu hrane kako biste izbegli prejedanje i time opterećivanje digestivnog trakta. Ovo je hrana koja snižava krvni pritisak.

Ograničite upotrebu soli

Preporučena dnevna količina unosa soli je ne više od 2,3 g soli. Preporučujem da običnu kuhinjsku so zamenite nerafinisanom morskom ili himalajskom solju. Industrijski prerađenu hranu u potpunosti isključite iz ishrane jer pored natrijuma sadrži i brojne druge veštačke konzervanse i aditive. U slučaju hipertenzije, veoma je važno da isključite alkohol, industrijski šećer i rafinisane masti (npr. margarin).

Jedite povrće i voće

Preporučujem vam da jedete što više povrća i voća, naročito ono koje sadrži kalijum, jer ovaj mineral snižava krvni pritisak i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma. U ovu grupu spadaju zeleno lisnato povrće, naročito kelj, prokelj, kupus, zatim celer, brokoli, krastavac, paradajz, šargarepa, beli i crveni luk. Od voća jedite narandže, jabuke, banane i borovnice.

Ne preskačite mahunarke

Mahunarke su takođe hrana koja snižava krvni pritisak. Posebno ukoliko ne jedete meso na vašem jelovniku bi trebalo da se nađu pasulj, grašak, leblebija, sočivo, boranija i soja.

Mesne prerađevine

U potpunosti isključite sve prerađevine od mesa kao i masna mesa poput svinjetine.

Odaberite integralne žitarice, orašaste plodove i semenke

Trudite se da što manje jedete hleb i druge pekarske prozivode, naročito one koji sadrže gluten (pšenica, raž i ječam sadrže ovaj lepljivi protein). Umesto toga jedite integralne žitarice poput integralnog pirinča, prosa, heljde, amaranta i kinoe. Koštunjavi plodovi koji sadrže magnezijum poput badema i orasa odličan su izbor za užinu, kao i semenke lana, suncokreta i bundeve.

Odaberite odgovarajuće začine

Izbegavajte jake i ljute začine jer podižu krvni pritisak. Salate začinite limunovim sokom, jabukovim sirćetom i začinskim biljem. Od ulja koristite nerafinisano ekstra devičansko maslinovo i laneno ulje, a za kuvanje možete upotrebiti susamovo ulje ili ulje od koštica grožđa. Cimet slobodno stavljajte i u slatka i u slana jela jer sadrži veliku količinu fenola – jedinjenja za koje je dokazano da stabilzuje šećer u krvi, podstičući insulin na normalan rad.

Mlečne proizvode životinjskog porekla zamenite biljnim

Birajte mleko od kokosa, badema ili pirinča, koje takođe sadrže kalcijum. Ukoliko ipak jedete mlečne proizvode životinjskog porekla isključite punomasne sireve, punomasno mleko i pavlaku.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.