fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Hrana kao prevencija karcinoma

Zdrava ishrana može da prevenira, odloži, uspori, zaustavi, ali i spreči napredak brojnih bolesti, među koje ubrajamo i kancer. U ovom blogu vam pišem o tome koje namirnice mogu da posluže kao prevencija karcinoma.

Iako danas, često imam priliku da čujem savete stručnih lica moderne medicine koji kažu: “Ako si jeo šećer do sada, jedi ga i dalje. Nema potrebe bilo šta da menjaš!“, potom: “Operacija, zračenje i hemoterapija su dovoljni kao prevencija daljeg širenja kancera, tako da ne moraš menjati ishranu…“ i sl, veoma je važno znati da način na koji se hranimo u velikoj meri utiče na imunološki sistem i smanjenje ili povećanje razvoja zapaljenskih procesa u organizmu, što konačno rezultira i napretkom bolesti.

Kao što je većini ljudi, koji prate moj rad kroz blog i društvene mreže, poznato, ja sam se nakon operacije, 10 zračenja i započete hemoterapije (5 terapija za 5 dana), odlučila da napustim konvencionalno lečenje i okrenem se makrobiotici. U tom periodu sam imala 18 godina, ali i jasnu sliku ispred sebe da promenom životnog stila i ishrane želim da ozdravim.

Pravilna, raznovrsna i redovna ishrana je jedan od ključnih aspekata koji utiču na zdrav život. Ono što unosimo u svoje telo utiče na sve naše organe i celokupno stanje organizma. Najbolja ishrana koja može da spreči bolesti podrazumeva unos mnogo povrća, koštunjavog voća, ribe, žitarica celovitog zrna, nerafinisanih ulja, voća, ali i svakodnevnu fizičku aktivnost uz duhovni rad na sebi.

Isključite mesne prerađevine iz ishane

Prema brojnim naučnim istraživanjima utvrđeno je da mesne prerađevine, koje su pune veštačkih aditiva, utiču na razvoj tumora. Baš iz tog razloga svima koji boluju od neke maligne bolesti, ali i onima koji vode računa o prevenciji, predlažem da kompletno isključe ovu grupu namirnica. U početku će mnogima, koji ove proizvode konzumiraju, delovati da je potpuno nemoguće zamisliti sendvič bez salame ili paštete, ali pokušajte da namažete hleb domaćim humusom pa na njega poređajte seckani organski tofu sir i listove sveže zelene salate ili rukole.

Mleko životinjskog porekla zamenite biljnim

Naime, mleko i drugi mlečni proizvodi nisu istog sastava kakvog su bili pre 30, 40 ili 50 godina. U današnje vreme oni sadrže veliku količinu antibiotika, hormona, steroida, kao i aditiva (koji se dodaju u finalnoj fazi obrade ovih proizvoda), a ti sastojci u takvoj formulaciji mogu uticati na povećanje zapaljenskih procesa u organizmu, i povećanje rizika od pojave kancera uzrokovanog pomenutim dodacima koji pre pola veka nisu bili uobičajeni sastojci kupovnih mlečnih proizvoda. Osim toga, proizvođači veoma često u mlečne proizvode sa manje masnoća dodaju šećer kako bi poboljšalji ukus. Zato birajte mleka biljnog porekla koja možete napraviti i sami kod kuće, a to su kokosovo, bademovo mleko i mnoga druga.

Izbacite rafinisane šećere

U slučaju kancera, rafinisanei šećeri i industrijski prerađene namirnice nikako ne smete da konzumirate. Ovi prehrambeni proizvodi sadrže brojne aditive, emulgatore, veštačke zaslađivače koji narušavaju kiselo-baznu ravnotežu organizma i time stvaraju pogodne uslove za razvoj maliginih bolesti. Šećer zamenite prirodnim varijantama, poput kokosovog šećera, javorovog i agava sirupa, ali ni sa njima nemojte preterivati.

Jedite povrće i voće

Voće i povrće je neophodno za normalno funkcionisanje organizma. Odlično se pokazalo i kao prevencija karcinoma. Ono sadrži vlaknaste materije, vitamine, minerale i druge bioaktivne sastojke koji sprečavaju razvoj malignih bolesti. Međutim, prilikom kupovine obratite pažnju na to da ono bude organskog porekla. Osim toga, dobro bi bilo da svaki plod operete sodom bikarbonom kako biste uklonili pesticide. Jedite zeleno lisnato povrće jer ono sadrži antioksidanse, koji štite ćelije od slobodnih radikala. Izuzetno su korisni beli i crni luk jer sadrže više od 50 protivkancerogenih sastojaka. U tu grupu spadaju i šargarepa, paškanat, celer i bobičasto voće, naročito borovnice. Koštunjavi plodovi poput orasa, lešnika i badema takođe bi trebalo da se nađu u vašem svakodnevnom jelovniku, kao i razno semenje, poput suncoketovih i bundevinih semenki.

Jedite i drugu hranu biljnog porekla

Mahunarke, poput pasulja, sočiva, graška, leblebija, zatim integralne žitarice kao što su heljda, kinoa, integralni pirinač deluju preventivno u odnosu na različite tipove malignih oboljenja. One mogu poslužiti kao prevencija karcinoma. Pšenicu, raž i ječam isključite iz ishrane, jer sadrže gluten, koji veoma često uzrokuje različite zapaljenske procese u organizmu.

Važan je i način pripreme hrane

Usled preterane termičke obrade hrane dolazi do gubitka nutrijenata koji nam mogu poslužiti u odbrani protiv kancera. Zbog toga obroke pripremajte na niskim temperaturama, a povrće lagano obarite ili kuvajte na pari.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.