fbpx

PROLEĆNA RADIONICA KUVANJA 14.4.

Da li ste čuli za dry brushing?

Ukoliko imate celulit, pravi je trenutak da mu objavite rat. 🙂 Ne paničite, niste same u ovoj brobi jer takozvanu ”narandžinu koru” ima većina žena, bez obzira na to da li imaju višak kilograma ili su mršave. Postoje brojni načini na koje možete da rešite problem sa celulitom. Da li znate šta je dry brushing?

Celulit nastaje nagomilavanjem toksina i masnoća u lipidnom sloju kože, prilikom čega vezivno tkivo, kolagen, slabi, pa se na koži stvaraju prepoznatljive jamice. Najviše ga ima na butinama i bokovima, ali može da se pojavi i na potkolenicama, nadlakticama, stomaku i na donjem delu leđa. Količina celulita zavisi od čvrstine kolagenske veze, kao i od količine tečnosti i masti u lipidnom sloju. Osim toga, na njegov nastanak utiču i brojni drugi faktori poput stila života, genetike, hormonsokog disbalansa, poblema sa cirkulacijom i dehiratacija.

Pre nego što odlučite da se uhvatite u koštac sa ovim problemom, neophodno je da promenite ishranu i primenite odgovarajuće vežbe, jer će u suprotnom vaša broba biti uzaludna.

Postoje brojni načini pomoću kojih možete da umanjite vidiljivost celulita, ali i u potpunosti ga uklonite. Različiti preparati na biljnoj bazi, masaže, pilinzi, tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, kao i konzumiranje najmanje 8 čaša vode dnevno, samo su neki od metoda koje treba da udružite.

Dry brushing

U ovom blogu izdvajam jednu veoma zanimljivu tehniku koju možete da praktikujete kod kuće. U pitanju je suvo četkanje, koje se popularno na engleskom naziva dry brushing. O čemu se radi?

Dry brushing je tretman u kojem se, trljanjem kože četkom, stimuliše limfni sistem, te poboljšava protok krvi i limfe. Pritiskom na džepove masnih ćelija, koje zapravo formiraju celulit, razbijaju se masne naslage i podstiče cirkulacija. Osim toga, četkanjem se uklanjaju i mrtve ćelije sa površine kože, zahvaljujući čemu ona postaje sjajna i baršunasta.

Potrebna vam je četka, napravljena od prirodnih dlaka, koje su dovoljno mekane da ne ostavljaju oštre tragove na koži. Možete je nabaviti u svim bolje opremljenim supermarketima i drogerijama. Metoda se zove suvo četkanje jer se prilikom tretmana koža ne kvasi. Dakle, svakog dana, pre tuširanja, kružnim pokretima, četkajte kožu. Krenite od stopala, preko nogu, listova, butina, zadnjice, stomaka, prema srcu kako biste podstakli porok krvi i limfe. Najviše se zadržite na mestima zahvaćenim celulitom, minimum nekoliko minuta.

Na ovaj način ćete i opustiti mišiće, umanjiti stres, te umiriti čitav organizam.

Nakon tretmana se istruširajte naizmenično toplom i hladnom vodom, a potom na kožu nanesite losion za telo. Četku operite sapunom i vodom. Dobro je osušite pre sledeće upotrebe.

Upozorenje!

Ukoliko imate izuzetno osetljivu i suvu kožu ili ekcem, preskočite ovu metodu, jer može izazvati iritacije, upalu, ali i pogoršati suvoću kože. U tom slučaju, opredelite se za neku drugu metodu.

Bonus savet

Piling od kafe za borbu sa celulitom

Kofein poboljšava cirkulaciju i podstiče razgradnju masnog tkiva, sprečavajući stvaranje celulita. Dovoljno je da talog od kafe pomešate s malo maslinovog ulja i dobro namažete delove zahvaćene celulitom. Zatim ih obmotajte providnom folijom, kako bi toplota pojačala delovanje preparata. Posle 20 minuta skinite foliju i isperite. Postupak ponovite nekoliko puta nedeljno.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.