Deserti

Bezglutenski mafini sa bundevom

by Tatjana Popović

Kada se uželim slatkih peciva, prvo što mi padne na pamet su mafini! Ovaj recept sam spontano kreirala pre nekoliko nedelja, i napravila kombinaciju od bezglutenskog brašna, bundeve i crne čokolade. Recept je lak za pripremu i obavezno ga isprobajte.

Sastojci:
1 ¼ šolje mešavine brašna za pečenje bez glutena, za sve namene (Napomena: ne može se zameniti kokosovim brašnom)
2 kašike začina za pitu od bundeve
1 kašičica soda bikarbone
½ kašike soli
1 šolja pirea od bundeve
½ šolje kokosovog šećera
2 cela jaja
¼ šolje ulja koštica grožđa
2 kašike organskog javorovog sirupa
1 kašika čistog ekstrakta vanile
½ šolje komadića crne čokolade, izlomljene na komadiće
⅓ šolje iseckanih oraha

Priprema:
U posudi pomešajte brašno, začin za pitu od bundeve, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi pomešajte pire od bundeve, kokosov šećer, jaja, ulje, javorov sirup i ekstrakt vanile; dobro promešajte. Umešajte vlažne sastojke u suve samo dok se ne navlaže. Dodajte komadiće crne čokolade i seckanih oraha. Ispunite tepsiju za mafine (podmazanu ili obloženu papirom) do ½ ili ¾ zapremine kalupa. Pecite na 190° C dvadesetak minuta ili dok čačkalicu ubodenu u testo ne izvadite bez zalepljenih ostataka. Nakon pečenja, mafine ostavite u tepsiji 10 minuta, a potom ih servirajte i poslužite.

Povezani postovi

Lifestyle

Kako da vratite telo u ravnotežu?

Pročitajte više

Lifestyle

Kako su organi povezani sa emocijama?

Pročitajte više

Lifestyle

Šta žudnje govore o stanju organizma?

Pročitajte više