fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

7 namirnica koje bi trebalo da jedete ovog proleća

Proleće je zaista sjajno doba godine. Dani su topliji i prijatniji, a u ovom periodu imamo i mnogo širi izbor ukusnih i zdravih namirnica. Ovo je 7 namirnica koje bi trebalo da jedete ovog proleća.

Za razliku od korenastog povrća koje jedemo zimi, proleće je idealan period u godini da se više okrenemo sirovoj ili kraće kuvanoj hrani. U nastavku su predlozi namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašoj prolećnoj trpezi, a evo i zbog čega.

Mikropovrće

U mirkopovrće spadaju mladi izdanci povrća, poput repe, bosiljka, matovilca, korijandera, graška, spanaća i kelja, koji su veći od klica, a manji od rasada. Izuzetno su lekoviti jer sadrže veliku količinu hranljivih materija, čak 4-6 puta više od zrelog povrća. Intenzivnog su ukusa, te veoma sočni i lagani. Bogati su vitaminima, naročito C i E vitaminom, kao i beta-karotenom. Možete ih uzgajati i kod kuće. Koristite ih u salatama, sendvičima sa integralnim/bezglutenskim hlebom ili kao prilog uz razna druga jela.

Jagode

Ima li šta ukusnije od crvenih, domaćih jagoda? Ovo bobičasto voće jedno je od najzdravijih, a možemo ga jesti sveže samo u ovo doba godine. Naime, jagode su bogate vitaminom C, manganom i vlaknima, te doprinose sprečavanju mnogih oboljanja. Ubrzavaju metabolizam, a time podstiču mršavljenje.

Sjajan su sastojak raznih deserta, smutija, a možete ih jesti i za doručak i užinu. Dodajte ih i u salatu od spanaća jer vitamin C u jagodama pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe iz ovog zelenog povrća.

Potočarka

Ova zelena biljka rangirana je kao najhranjivija od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih američkih država. Dakle, izuzetno je lekovita, a sadrži gorke materije, eterična ulja, vitamine A, B1, B2, C i E, te minerale poput gvožđa, joda i kalcijuma. Možete je dodati u prolećne potaže, salate, pa čak i u takose.

Rotkvice

Još jedno fantastično, ukusno povrće koje jelima pruža specifičan gorki ukus i crveno-ružičastu boju. Rotkvice sadrže brojne vitamine, minerale i vlakna, zahvaljujući kojima jačaju srce i regulišu nivo šećera u krvi. Možete ih jesti u salatama, uz zdrave sendviče ili uz humus. Listovi ovog povrća su takođe jestivi.

Špargla

Špargla je jedna od 7 namirnica koje bi trebalo da jedete ovog proleća. Iako može da se nađe tokom cele godine, najbolja je u proleće kada se pojave izdanci beličaste boje, sladunjavog mirisa i ukusa. Špargle je izuzetno bogata vitamnima B i K, kao i selenom i vlaknima. Moj omiljeni način pripreme špargle je kada je zapečem u rerni sa malo ulja i belog luka, te je serviram kao prilog uz razna jela.

Nana

Nana ili menta predstavlja mnogo više od osvežavajuće, začinske biljke. Naime, zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, odlična je u borbi sa različitim upalama. Takođe poboljšava varenje i umiruje stomačne tegobe. Možete je dodati u brojne salate, potaže, smutije, ali i razne poslastice.

Grašak

Ova ukusna, prolećna mahunarka bogata je proteinima. Sadrži vitamine C, E i K i veliku količinu biljnih vlakana. Jača nervni sistem, kosti i srce. Grašak možete jesti kao varivo, potaž ili prilog uz razna jela. Osim toga, može da posluži i kao jedan od sastojaka za prolećnu salatu.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.