fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

3 nove biljne alternative za kravlje mleko

Ukoliko iz nekog razloga ne jedete mlečne proizvode, odaberite biljne napitke, koji predstavljaju najbolje biljne alternative za kravlje mleko.

Brojnim ozbiljnim naučnim istraživanjima, sprovedenim u proteklih nekoliko decenija, ustanovljeno je da preterano konzumiranje mleka i drugih mlečnih proizvoda životinjskog porekla povećava rizik od dobijanja kancera.

Naime, u današnje vreme prilikom uzgoja životinja postalo je normalno da im se ubrizgavaju razni antibiotici i hormoni, koje potom konzumenti mleka apsorbuju u svoj organizam. Osim toga, gotovo 50 odsto svetske populacije izbegava kravlje mleko jer ono sadrži mlečni šećer laktozu koja nije lako svarljiva, a može da uzrokuje grčeve u stomaku, gasove i dijareju.

Ukoliko ste i vi među njima, pročitajte koje 3 nove biljne alternative za kravlje mleko, koje su se nedavno pojavile na tržištu, možete uključiti u jelovnik.

1. Mleko od kinoe

Mleko od kinoe pravi se od vode i kinoe, biljke koja se obično priprema i koristi kao žitarica. Celo zrno kinoe vrlo je hranjivo, bez glutena i bogato je visoko kvalitetnim proteinima.

Iako je kinoa poslednjih godina postala veoma popularna superhrana, mleko od kinoe je prilično novo na tržištu. Iz tog razloga, nešto je skuplje od ostalih biljnih mleka i teže se pronalazi u supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.

Blago slatkog i orašastog je ukusa. Jedna šolja (240 ml) sadrži 70 kalorija, 1 g masti, 2 g proteina i 12 g ugljenih hidrata. Zapravo, sadrži sličan broj ugljenih hidrata kao kravlje mleko, ali manje od polovine kalorija. Takođe sadrži značajno manje masti i proteina.

Sastoji se većinom od vode i sadrži 5-10% kinoe. To znači da se većina proteina, vlakana, vitamina i minerala iz kinoe razblažuje.

Predsavlja odličan izvor proteina za vegetarijance i vegane.

2. Mleko od indijskih oraha

Mleko od indijskih oraha se pravi od mešavine plodova indijskih oraha ili putera od indijskog oraha i vode. Kremasto je i ima slatkast i suptilan orašasti ukus. Izvrsno je za zgušnjavanje smutija, te kao zamena za kravlje mleko u desertima.

Kao i kod većine mleka na bazi orašastih plodova, pulpa orašastih plodova je izdvojena iz mleka. To znači da se vlakna, proteini, vitamini i minerali iz blendirane smese gube.

Jedna šolja (240 ml) nezaslađenog mleka od indijskih oraha sadrži samo 25-50 kalorija, 2-4 g masti, 0-1 g proteina i 1-2 g ugljenih hidrata. Takođe, sadrži manje od jedne trećine kalorija kravljeg mleka, polovinu masti i znatno manje proteina i ugljenih hidrata.

Zbog niskog sadržaja proteina nije najbolja opcija za ljude koji imaju veću potrebu za proteinima. Međutim, sa samo 25-50 kalorija po šolji (240 ml), odlična je, niskokalorična opcija za one koji žele da smanje ukupni dnevni unos kalorija. Nizak sadržaj ugljenih hidrata i šećera takođe ga čine pogodnom opcijom za ljude koji treba da prate unos ugljenih hidrata, kao što su ljudi sa dijabetesom.

3. Mleko od konoplje

Mleko od konoplje pravi se od semenki biljke konoplje, iste vrste koja se koristi za pravljenje droge kanabis, takođe poznate kao marihuana.

Za razliku od marihuane, semenke konoplje sadrže tetrahidrokanabinol (THC) u tragovima, psihoaktivne supstance, koja se nalazi u marihuani.

Ima blago slatkast, orašasti ukus i vodenastu teksturu. Jedna šolja (240 ml) nezaslađenog mleka od konoplje sadrži 60-80 kalorija, 4,5-8 g masti, 2-3 g proteina i 0-1 g ugljenih hidrata. Dakle, sadrži sličnu količinu masti kao kravlje mleko, ali oko polovine kalorija i proteina. Takođe sadrži značajno manje ugljenih hidrata.

Dobra je opcija za vegane i vegetarijance, jer jedna šolja pruža 2-3 g kompletnog proteina visokog kvaliteta, sa svim esencijalnim aminokiselinama.

Šta više, mleko od konoplje je izvor dveju esencijalnih masnih kiselina: omega 3 masne kiseline alfa-linolenske kiseline i omega 6 masne kiseline linolne kiseline. Čovekovo telo ne može da stvara omega 3 i omega 6, pa ih morate unostiti hranom.

I na kraju, nezaslađeno mleko od konoplje ima veoma malo ugljenih hidrata, što ga čini odličnom opcijom za one koji žele da smanje unos ugljenih hidrata. Ako vam je ovo prioritet, izbegavajte zaslađene vrste, jer mogu sadržati i do 20 g ugljenih hidrata po šolji.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.