11 namirnica za mršavljenje

Različita hrana se različito metaboliše u čovekovom organizmu. Određene namirnice mogu imati različite efekte na osećaj gladi, hormone i broj kalorija koje sagorevate. Ovu listu od 11 namirnica za mršavljenje potvrdila je i nauka.

1. Cela jaja

Jaja spadaju među najbolje namirnice za mršavljenje. Sadrže mnogo proteina, zatim masti, te čine da se dugo osećate sito. U poređenju sa rafinisanim ugljenim hidratima poput peciva, jaja mogu suzbiti apetit kasnije tokom dana i mogu pospešiti gubitak kilograma.

2. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve, sadrži malu količinu kalorija, ugljenih hidrata, a veoma mnogo biljnih vlakana, koja čine da se osećate sito. Neverovatno je hranjivo i veoma bogato mnogim vitaminima, antioksidansima i mineralima, uključujući kalcijum, koji, prema nekim istraživanjima, dokazano pomaže pri sagorevanju masti.

3. (Divlji) Losos

Losos je izuzetno zdrav budući da sadrži veliku količinu proteina i zdravih masti, poput omega 3 masnih kiselina, koje umanjuju upale u telu, koje mogu uzrokovati gojaznost i druge metaboličke poremećaje. Osim toga, bogat je brojnim hranjivim materijama, poput joda, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde od koje zavisi pravilno funkcionisanje metabolizma.

4. Kruciferno povrće

Kao i druga vrsta povrća i kruciferno povrće, u koje spadaju brokoli, karfiol i prokelj, bogato je biljnim vlaknima koja utiču na osećaj sitosti. Osim toga, bogato je proteinima, a sadrži malu količinu kalorija, pa predstavlja odličan izbor ukoliko želite da skinete kilograme.

5. Organsko meso

Konzumiranje organskog, neprocesovanog mesa, poput piletine, ćuretine ili govedine, odličan je način da povećate unos proteina. Zamenom pojedinih obroka koji sadrže ugljene hidrate, salatom i mesom koje je bogato proteinima, možete olakšati gubitak kilograma.

6. Mahunarke

Mahunarke su odličan biljni izvor proteina. Zahvaljujući njima, ali i biljnim vlaknima koje sadrže, utiču na to da se nakon njihovog konzumiranja, dugo osećate sitima. Osim toga, ne sadrže mnogo kalorija, pa su odličan izbor ukoliko ste na dijeti. Kombinujte ih sa različitim povrćem.

7. Avokado

Avokado je jedna od najboljih namirnica za mršavljenje. Iako je većina voća bogata ugljenim hidratima, avokado pretežno čine zdrave masti. Pored njih, sadrži i biljna vlakna, kao i veliku količinu vode. Odličan je dodatak salatama, budući da povećava apsorpciju antioksidanasa karotenoida iz drugog povrća. Osim toga, sadrži brojne druge nutrijente, poput kalijuma.

8. Jabukovo sirće

Dodavanje jabukovog sirćeta u salatu može vam pomoći u suzbijanju apetita, što potencijalno može dovesti do većeg gubitka težine. Ukoliko konzumirate ugljenohidratni obrok, upotreba jabukovog sirćeta uticaće na sporiji rast šećera u krv, ali i povećanje osećaja sitosti.

9. Žitarice celog zrna

Žitarice celog zrna, poput ovsa, integralnog pirinča i kinoe, sadrže biljna vlakna i malo proteina. Ovas je bogat beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima za koja je dokazano da povećavaju sitost i poboljšavaju zdravlje metabolizma. Ukoliko želite da skinete kilograme, izbegavajte rafinisane žitarice i rafinisane zaslađivače.

10. Čili paprike

Jedenje čili paprika može biti korisno za mršavljenje budući da sadrže kapsaicin, supstancu za koju se veruje da smanjuje apetit i povećava sagorevanje masti.

11. Grejpfrut

Studije su pokazale da grejpfrut može suzbiti apetit i smanjiti unos kalorija kada ga jedete pre obroka. Takođe ova voćka može ublažiti insulinsku rezistenciju, metabolički poremećaj koji može biti povezan sa raznim hroničnim bolestima, najčešće dijabetesom.