fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 13-17.5.

Kako smršati bez dijete

Postoji nekoliko ključnih zdravstvenih problema koji vas mogu ometati u korigovanju telesne težine iako “sve radite kako treba”. Zbog toga je izuzetno važno da pre upuštanja u bilo kakve dijete otkrijete kakvo je vaše trenutno zdravstveno stanje. U ovom blogu vam pišem o tome kako smršati bez dijete.

Da li ste proveravali da li imate problem sa ovim stanjima?

1. Poremećaj tiroidne žlezde
2. Sindrom propusnih creva
3. Adrenalni umor
4. Veći sadržaj toksina i teških metala u organizmu (unetih kroz hranu, piće, kozmetiku, životno okruženje)
5. Kandida
6. Insulinska rezistencija

Ukoliko ste eliminisali sve navedene zdravstvene probleme, neophodno je da posložite prioritete u svom životu, i tako redovnu fizičku aktivnost postavite tik uz pravilnu i balansiranu ishranu.

Dakle, kako smršati bez dijete?

1. Pijte vodu

Glad se često meša sa dehidratacijom. Studije pokazuju da se oni koji piju dve čaše vode pre obroka osećaju punije i pojedu manje.

2. Jedite ugljene hidrate: ALI PRAVE UGLJENE HIDRATE!

Zamenite rafinisane ugljene hidrate poput belog hleba, testenina, kifli i pereca sa složenim ugljenim hidratima iz voća, povrća, žitarica, oraha, semenki, mahunarki. Voće i povrće je bogato vlaknima koja usporavaju varenje i promovišu stabilan nivo šećera u krvi. Takođe su puni antioksidantima koji pomažu redukovanju zapaljenskih procesa u organizmu.

3. Izaberite zdrave masti

Postoji zabluda da treba u potpunosti eliminisati masti ukoliko želite da smršate. U stvarnosti, mi ne možemo živeti bez masti. Telo koristi masti dobijene kroz ishranu za energiju, zdravu kosu, kožu i nokte, apsorpciju vitamina i normalne svakodnevne telesne funkcije. Zdrave masti imaju mnoge zdravstvene koristi za naš organizam, kao što su zaštita od bolesti srca, kancera, Alchajmerove bolesti i depresije, kao i snižavanje krvnog pritiska i niži holesterol. Izaberite izvore masti kao što su orašasti plodovi, semenke, riba, avokado, ekstra devičansko maslinovo ulje, masline, tofu, bademovo mleko.

4. Odlučite se za nemasne proteine

Mnoge namirnice sadrže proteine, a najbogatiji izvori životinjskog porekla su meso, mlečni proizvodi, jaja, riba, dok su izvori biljnog porekla pasulji, leblebije, sočiva, koštunjavo voće i semenke. Kada birate proteine životinjskog porekla budite zainteresovani na koji način je životinja bila odgajana i čime je bila hranjena. U najzdravije izbore spadaju piletina, organski jogurt i organska jaja, a odličan izbor za vegetarijance i makrobiotičare su mahunarke, tofu, riba, tempeh, sejtan, koštunjavo voće, puter od kikirikija i badema, itd.

5. Jedite doručak

Studije pokazuju da je doručak direktno povezan sa održavanjem telesne težine. Kada propustimo naš prvi obrok često smo gladni sredinom jutra i najverovatnije počinjemo sa bezumnim grickanjem hrane koje se prvo uhvatimo, zatim sa prejedanjem, kao i unošenjem prekomernih kalorija. Za inspiraciju posetite moj odeljak sa receptima.

6. Jedite više namirnica koje nemaju etikete na sebi

Hrana koja nije prošla kroz proces proizvodnje i nema etikete na sebi je upravo najzdravija hrana. U ovu grupu spada sve što nam je priroda podarila: voće, povrće, mahunarke, koštunjavo voće, žitarice i drugo. Ova hrana ima potpuno drugačiju kalorijsku i nutritivnu vrednost od hrane koju prerađujemo da bismo dobili određene proizvode.

7. Vežbajte telo i um

Vežbanje ima ogromne prednosti za vaš um i telo u pogledu smanjene telesne težine, a to povećava vaše raspoloženje! Nastojte da budete aktivni najmanje 30 minuta svakog dana. I zapamtite – to ne mora da bude skupo! Isprobajte ove savete za početak: izađite iz autobusa ili metroa jednu stanicu ranije. Idite stepenicama umesto liftom. Idite na trčanje ili u šetnje sa svojim psom. Čak i igranje sa decom u parku ili baštovanstvo će pomoći Vašem telu da bude aktivno. To je takođe podjednako važno da zadržite Vaš um aktivan.Podstičite pozitivno razmišljanje, meditirajte i radite aktivnosti koje zahtevaju razmišljanje poput čitanja i ukrštenih reči.

8. Spavajte minimum 7 sati noću

Istraživanja pokazuju da su oni koji spavaju pet sati ili manje teži za pet kilograma više od onih koji spavajunajmanje sedam sati. Nedostatak sna može dovesti do neefikasnog regulisanje telesne energetske ravnoteže,metabolizma i apetita. Zato se trudite da spavate 7-8 sati svake noći.

9. Naučite da kuvate

Kuvanje obroka kod kuće omogućava Vam da kontrolišete veličinu porcija i kvalitet sastojaka, i to smanjuje unos natrijuma, masti i kalorija. Pokušajte da izbegnete prženje hrane, pre se odlučite za pečenje hrane, i jedite više neetiketiranu hranu (voće, povrće…) kako biste smanjili unos kalorija. Koristite bilje i začine kako biste smanjili unos soli.

10. Pratite šta jedete

Budite detektiv! Vodite dnevnik hrane koju unosite svakodnevno u svoje telo. Moji klijenti upravo na ovaj način postaju oprezniji u izboru hrane i više vode računa koliko puta jedu u toku dana. Proveravajte etikete i izbegavajte sastojke kao što su šećer, veštački zaslađivači i duga „hemijska imena“ koje je teško izgovoriti. Kada ste poslednji put videli listu sastojaka na stabljici brokolija?!

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.