Salata sa crnim susamom i klicama

Salata sa crnim susamom i klicama
Sve materije koje sačinjavaju seme, pri klijanju se aktiviraju i prelaze iz složenog u prostiji oblik: skrob prelazi u proste šećere, belančevine prelaze u amino kiseline i peptone, a masti se razlažu na slobodne masne kiseline. Zato su klice, koje kao da su napola već svarene hranljive materije, pogodne za asimilaciju. Možete ih staviti preko salate i uživati u ovoj super hrani.
Write a review
Print
Sastojci
  1. 1 pakovanje pirinčanih nudli
  2. 2 srednje šargarepe
  3. 1 krastavac
  4. 1/2 crnog luka, sitno iseckati
  5. 1 mala crvena čili paprika, sitno iseckana
  6. 2,5cm svežeg đumbira, izrendati
  7. 1 šolja klica, po izboru
  8. 2 kašike korijandera, sitno iseckati
  9. 2 kašike nane, iseckati
  10. 3 paradajza, sitno iseckanih
  11. 1 kašičica crnog susama
  12. 2 kašičice pirinčanog sirćeta
  13. 2 kašike soja sosa
  14. 2 čena belog luka, izgnječenog
  15. 1 kašičica susamovog ulja
  16. 4 kašike ulja od kikirikija
  17. 2 kašike maslinovog ulja
  18. Klice za dekoraciju
Priprema
  1. U šerpu sipajte vodu i stavite da se kuva sve dok ne proključa. U ključalu vodu dodajte pirinčane nudle i kuvajte 3 minuta ili dok se ne skuvaju. Procedite, isperite testo pod mlazom hladne vode i ostavite na stranu.
  2. U međuvremenu, šargarepu i krastavac isecite što je tanje moguće. Isceckano povrće stavite u veliku posudu za mešanje. Dodajte luk, čili papriku, mleveni đumbir, klice, korijander, mentu i nudle.
  3. U odvojenoj posudici, promešajte crni susam, pirinčano sirće, soja sos, mleveni beli luk, susamovo, kikiriki i maslinovo ulje. Dobro promešati.
  4. Sipajte preko mešavine i lagano mešajte sve dok se preliv ravnomerno ne rasporedi. Dekorišite jelo i na vrh stavite klice, i malo suncokreta ili matovilca.
Tatjana Popovic | Certified Health Coach http://www.totallywellness.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *