Granola bar od kokosa i badema

Granola bar od kokosa i badema
Ukusna i zdrava užina koju možete poneti svuda sa sobom. U sastav recepta ulaze semenke, koštunjavi plodovi, med i još po koji ukusan sastojak. Toplo vam preporučujem da ove ukusne granola barove pripremite i najmlađim ukućanima.
Write a review
Print
Sastojci
  1. 3⁄4 šolje sirovih badema, lagano propržiti
  2. 3⁄4 šolje sirovih indijskih oraha, lagano propržiti
  3. 1 1⁄2 šolja listića kokosa, lagano propržiti
  4. 1⁄2 šolje domaćeg meda (proveren proizvođač)
  5. 3 kašike vode
  6. Pola kašičice morske soli
  7. 1 kašičica vanile (opciono)
  8. Po ukusu možete dodati sledeće sastojke: sušeno voće, čia, susamove, lanene semenke, mak, vanilu u štapu, ekspandirani pirinač ili proso.
Priprema
  1. Zagrejte rernu na 170°C.
  2. Med, so, vodu i vanilu sipajte u malu posudi i kuvajte na srednje jakoj temperaturi sve dok ne počne da ključa. Povremeno promešajte. Smanjite temperaturu i ostavite da se zagreva, med treba da dostigne 130°C. Potrebno je da koristite termometar za kuvanje kako biste mogli što tačnije da izmerite temperaturu. Ovaj proces traje oko 25 minuta. Dok se med sa ostalim sastojcima zagreva, to vreme iskoristite da tostirate orahe i kokos. Možete to učiniti u rerni, ili u tiganju. Za to vam je potrebno oko8-10 minuta, kokos treba da je prijatnog mirisa i blago zlatne boje.
  3. Kada je med dostigao temperaturu od 130C, sklonite šerpu sa tople ringle, pa dodajte orahe i kokos u lonac, uz mešanje. Mešavina može izgledati suvo, ali samo nastavite sa mešanjem, dok se ravnomerno sve ne obloži sa medom. Smesu raširiti po papiru za pečenje, da bude debljine oko 2,5cm.
  4. Kada ste ravnomerno raširili smesu, papir za pečenje stavite preko i pritisnite jako da biste nabili smesu, da bi postala što više kompaktnija. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 45 minuta, ne više od toga. Isecite granola barove pre nego što se u potpunosti ohlade sa velikim oštrim nožem.
  5. Nakon što ste ih isekli, neka se u potpunosti ohlade na pergament papiru (nekoliko sati) pre skladištenja. Granola barove čuvajte u otvorenoj posudi ili ih umotajte pojedinačno u pergament i vežite sa kanapom.
Notes
  1. *Šolja korišćena u receptu je zapremine 200ml.
Tatjana Popovic | Certified Health Coach http://www.totallywellness.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *